NA SUNČANOJ STRANI: DECA SU UKRAS NEGOTINA

Deca iz Predškolske ustanove Pčelica, učenici nižih razreda osnovnih škola sa teritorije opštine Negotin i drugi mališani, ispunili su zajedno sa svojim roditeljima, bakama i dekama široki gradski trg. Gradom su prošetali brojni junaci iz dečije mašte, pepeljuge, leptirići, princeze, fudbaleri, poznate ličnosti od Vuka Karadžića, pa do Fride Kalo, Zlatokose, spajdermeni, supermeni, kuvari, kauboji, pećinski ljudi, i doneli radost okupljenoj publici koja je sa pažnjom i osmehom pratila veselu i  šarenu dečiju karnevalsku povorku. Tradicionalni dečji karneval sa preko 1000 učesnika i ove godine je u okviru manifestacije Majske svečanosti, organizovala negotinska biblioteka Dositej Novaković potpomognuta osnovnim školama, dečijim vrtićem Pčelica i Domom kulture Stevan Mokranjac.

-Drago mi je da Biblioteka, ne samo dobrim knjigama, već zanimljivim edukativnim i kreativnim programima okuplja veliki broj dece. Izuzetno dobra saradnja sa školama, lokalnom zajednicom je pokazatelj da se međusobno uvažavamo i poštujemo i da zajedno promovišemo znanje, koje se stiče i kroz knjigu, pisanje i čitanje. Ova manifestacija okupila je preko 1000 dece sa teritorije opštine Negotin. Kreativnim maskama, recitacijama igrom i plesom predstavila su se deca vrtića ,,Pčelica“, osnovnih škola,,12. septembar“, “Vuk Karadžić“, ,,Branko Radičević“, ,,Vera Radosavljević“, škola iz Radujevca, Urovice, Dušanovca i Kobišnice i  OŠM ,,Stevan Mokranjac, poručila je Suzana Sirotović, direktorka Narodne biblioteke “Dositej Novaković”.

Najmlađi i najslađi učesnici dečijeg karnevala bili su mališani iz Predškolske ustanove Pčelica koje su za ovaj nastup pripremali zajedničkim snagama vaspitačice i roditelji koji su sa neskrivenim ponosom pratili svoje mališane.

– Deca su bila srećna i uzbuđena, kao i roditelji koji daju sve od sebe da maske budu originalne. Deca vrtićkih grupa sa svojim vaspitačima su ucestvovala u defileu, sem jaslenih grupa i mlađeg  uzrasta. Bilo ih je oko četiri stotine. Dve grupe su nastupile i na bini u programu Škole svom gradu, a naša grupa “Kauboji” je dobila nagradu za najkreativniju grupnu masku. Njihove vaspitačice su Zlata Stanisavljević i Natasa Stojanović, izjavila je direktorka negotinskog vrtića Gorana Ivković.

Težak ali ujedno i lep zadatak je bio odabir najlepših i najkreativnijih maski. Nije bilo lako izabrati između toliko učesnika najbolje, a i činjenica je da su ovaj zadatak žiriju i dodatno otežali roditelji koji su se svojski potrudili da njihovi mališani ponesu veoma interesantne i kreativne kostime.

– Sama atmosfera na karnevalu je, kao i uvek, bila odlična. Deca su pokazala inovativnost i kreativnost. Žiri je imao težak zadatak, s obzirom na to da je bilo dosta zanimljivih kostima. Ono što je presudilo da se odaberu najbolji je originalnost i maštovitost. Nagrađeni učesnici su uložili puno truda u izradi samih kostima, a pre svega bili su nesvakidašnji. Njihove ideje i pristup ka odabiru maske su ono što je presudilo i pomoglo nam pri izboru a aplauzi koje su dobili pri proglašenju najboljih,  potvrda su da smo dobro obavili zadatak, izjavila je za naš portal članica žirija i negotinska slikarka, Ana Barać.

 Za najkreativniju grupnu masku proglašena je maska “Kauboji” dece iz PU „Pčelica“. Prva nagrada za pojedinačnu najkreativniju masku pripala je Magdalini Gagić i Mihajlu Brkiću za masku „Pećinski ljudi“, druga Emi Mijušković za masku „Devojka sa bisernom minđušom“, dok je treću nagradu dobila Nina Ristić za masku „Meduza“.

U nastavku programa usledili su nastupi učenika negotinskih osnovnih škola, Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ i mališana iz Predškolske ustanove „Pčelica“. Tom prilikom nagrađeni su i učesnici na likovnom i literarnom konkursu „Pesma mom gradu“. Na literarnom konkursu prvu nagradu osvojila je Laura Savić, učenica 8/2 razreda OŠ „Vera Radosavljević“, drugu nagradu Manuela Novaković, učenica 3/2 Tehničke škole i treću Mina Milivojević, učenica četvrtog razred, OŠ „Vuk Karadžić“. Pohvaljeni su Danica Filidžanović, 8/2 OŠ „Vuk Karadžić“, Violeta Nikolić, 5/2 OŠ „Vera Radosavljević“ i Manuela Nikolić, 1/1 Tehnička škola. Na likovnom konkursu prva nagrada je pripala Katarini Stojanović, učenici 8/2 OŠ „Vuk Karadžić“, druga Nađi Vučinić, učenici 5/2 OŠ „Vera Radosavljević“ i treća nagrada Gali Lučić, učenici 5/1 razreda OŠ „Vera Radosavljević“. Pohvaljeni su Tadija Kesegić, iz dečijeg vrtića „Pčelica“ i učenica 5/2 razreda OŠ „Vera Radosavljević“ Maša Miletić.

Dečijim karnevalom i programom “Škole svom gradu” privedene su kraju Majske svečanosti koje se organizuju povodom 12. maja – Dana opštine Negotin. Pokrovitelj svečanosti je Opština Negotin.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *