NEGOTINSKE PRIČE: PRIORITET JE ZDRAVLJE

Unapređenje zdravstvene zaštite imperativ je , posebno u izazovnim vremenima što je i u minulim godinama pokazala pandemija korona virusa. Opština Negotin je, uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiji Republike Srbije, realizovala projekat nabavke neophodne opreme u cilju poboljšanja pružanja zdravstvene usluge.

Sanitetsko vozilo prilagođeno za prevoz beba, dece i trudnica stiglo je u negotinsku zdravstvenu ustanovu. Nabavka vozila preko potrebnog za transport naših najmlađih sugrađana i trudnica, realizovana je u sklopu mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece koje država sprovodi preko Ministarstva za brigu o porodici i demografiji. Vozilo je samo deo opreme koja je dopremljena u Zdravstveni centar Negotin.

-Hteo bih da zahvalim Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji i našoj lokalnoj samoupravi koja je učestvovala sa 40% u realizaciji projekata. Ova donacija nam je bila urgentna i mnogo nam znači za funkcionisanje Zdravstvenog centra i zaštite zdravstvenog stanja stanovništva – rekao je v.d. direktora negotinske zdravstvene ustanove, dr Kristijan Nikolić.

Opština Negotin je, u saradnji sa Zdravstvenim centrom Negotin, pripremila potrebnu dokumentaciju za apliciranje za sredstva kod nadležnog ministarstva, namenjenih najosetljivijem delu stanovništva, trudnicama i deci.

– S obzirom da je projekat namenjen najosetljivijm kategorijama stanovništva, odlučili da sva sredstva koja dobijemo, usmerimo na lekare i odeljenja koja se bave decom i trudnicama. U okviru toga dobili smo dve ginekološke stolice za pregled porodilja, trudnica i žena, EKG aparat prilagođen deci i profesionalni inhalator koji se upotrebljava u lečenju dece. Dobili smo i sanitetsko vozilo koje prvenstveno prilagođeno transportu novorođenčadi i trudnica koje zahtevaju lečenje u drugoj ustanovi . Sanitetsko vozilo ima priključak za inkubator, ima EKG pretećeu opremu za reanmaciju, ultravioletnu lampu za dezinfekciju čak i u toku samog transporta. Dobijenom opremom unapredićemo zdravstvenu uslugu i mogućnost za bolje transporte, bolje lečenje i adekvatniju brigu o trudnicama- rekla nam je dr Gordana Radmanović, upravnik Opšte bolnice ZC Negotin.

Za nabavku sanitetskog vozila prilagođenog za prevoz dece i trudnica, izdvojeno je 7.723.200 dinara, EKG aparata prilagođenog deci – 185.436 dinara, profesionalnog inhalatora za decu- 40.887 dinara i dve ginekološke stolice – 1.080.000 . Za unapređenje zdravstvene zaštite ovim projektom je izdvojeno devet miliona dinara.

– Vrednost projekta za Zdravstveni centar iznosi devet miliona dinara. Zahvaljujem se ministarki Dariji Kisić na razumevanju potreba i opština kao što je Negotin. Ovo nam mnogo znači, imajući u vidu udaljenost od tercijalnih ustanova u Nišu i Beogradu, i sigurno će spasiti mnoge živote i pomoći u rešavanju zdravstvenog stanja stanovništva. “, poručio je danas Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin i najavio nastavak ulaganja države i lokalne samouprave u rekonstrukciju negotinskog Doma zdravlja.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *