22. APRIL MEĐUNARODNI DAN PLANETE ZEMLJE

 

 

Dan planete Zemlje je naziv za dva različita praznika koje u proleće svake godine obeležavaju stanovnici severne hemisfere. Oba praznika imaju za cilj da povećaju svest ljudi o ugroženosti životne sredine, kao i da se za njih angažuje što šira javnost.

 

 

 

Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lepi vasionski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnoj vasioni sa njegovim toplim i lomljivim tovarom vedrog života. — U Tant, Sekretar Ujedinjenih nacija, 21. mart 1971. godine.

U mnogim zemljama se ekvinoksni Dan Zemlje slavi početkom proleća na severnoj hemisferi. U tom momentu je dužina dana i noći izjednačena. Na južnom polu počinje šestomesečni mrak, dok na severnom polu počinje šestomesečni dan. Jednakost razlika je simbol Dana Zemlje, kada se razlike zaboravljuju i priroda počinje da se obnavlja.

 

 

 

 

Ovaj godišnji događaj obeležava početak Dana Zemlje koji se tradicionalno započinje zvonjenjem zvona. Dan Zemlje je stvoren da ljude podseća na odgovornost za planetu na kojoj žive. Ujedinjene nacije slave Dan Zemlje svake godine 21. marta. Dana 26. februara 1971. godine generalni sekretar Ujedinjenih nacija je potpisao deklaraciju i u vremenu ekvinoksa zazvonio Zvono Mira u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

 

 

 

Džon Makonel je kao prvi uveo ideju globalnog praznika zvan Dan Zemlje pri Uneskovoj konferenciji za životnu sredinu 1969. godine. Iste godine je dizajnirao zastavu Zemlje. Prvi Dan Zemlje je proglasio je 21. marta 1970. godine gradonačelnik San Franciska Džozef Alioto. U Tant je podržavao ideju i inicijativu Džona Makonela. Sekretar Ujedinjenih nacija Valdhajm je nastavio tom tradicijom. Godine 1975, američki kongres i predsednik Ford proglašavaju Dan Zemlje na dan martovskog ekvinoksa.

 

 

 

Dan Zemlje 22. april

Januara 1970. godine američki senator i ekološki aktivista Gejlord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. U doba političkog aktivizma i studentskih protesta Dan Zemlje privlači mnoge reportere koji o tome izveštavaju.

Mnogi građani se priključuju i Dan Zemlje kao praznik postaje veoma uspešan u Sjedinjenim Američkim Državama. Uz to senator Nelson sledeće godine proglašava treću nedelju u aprilu kao „Nedelju Zemlje“, koja postaje nacionalni događaj. U senci Dana Zemlje 1971. godine Američki kongres usvaja većinu zakona za zaštitu životne sredine.

 

 

Izvor: sr.wikipedia.org

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *