„PROTIVPOŽARNE USLUGE U PREKOGRANIČNOJ SARADNJI“ RUMUNIJA SRBIJA

U Boru je održana završna konferencija ipa projekta „Protivpožarne usluge u prekograničnoj saradnji“ Rumunija Srbija na kojoj se govorilo o svim važnim rezultatima koje je ovaj projekat postigao.

 

 

 

 

„Radi se o projektnom predlogu koji doprinosi i životnoj sredini i vatrogasnoj službi, generalno gradu Boru uopšteno u vrednosti od 1,7 miliona eura, od čega za grad Bor 884 hiljade eura i deo za predstavnika našeg rumunskog partnera opštinu Đermatu. Važno je u ovom projektu istaći da smo imali veliku podršku svakako i šire javnosti da su se uključivali na različite radionice koje smo organizovali u okviru samog projekta, svakako i dve sertifikovane obuke koje su sprovođene ovde. Kroz projekat ono što je navažnije jeste i obezbeđena vatrogasna oprema u vidu dva protivpožarna kamiona i jedan veliki kamion cisterne. Kroz projekat je obezbeđena i podrška gradu Boru kroz kupovine kombi vozila koje će kasnije ići za poverenike civilne zaštite i vatrogasna oprema, odela za te potrebe. Vaznost ovoga se zajsta ogleda u tome da uspevamo da kroz fondove prekogranične saradnje dodamo jednu veliku vrednost svemu onome što radimo u gradu Boru i da finansijski kroz programe podrške EU dobijemo taj vid stimulacije za dalji rad“ – rekao je Srećko Zdravković, član gradskog veća zadužen za projekte, omladinu i lokalni ekonomski razvoj.

 

 

Nova vatrogasna vozila i oprema koji su obezbedjeni na ovaj način olakšaće rad vatrogasno spasilačkoj jedinici u Boru. Njeni pripadnici ističu da do sada u Srbiji ni jedna jedinica nije dobila tako veliki poklon od grada.

 

 

 

„Dobili smo dva vozila za gašenje požara na otvorenom prostoru i jedno vozilo auto cisterna. Obzirom na kapacitete vozila na količinu vode i na sam sistem tehničke specifikacije, ova vozila mogu da se koriste i u gradskim sredinama za gašenje požara, čak i na višespratnicama zato što poseduju vitla koja su 60m visoki pritisak. Veoma veliki značaj za našu vatrogasnu spasilačku jedinicu jer mislim da niko u Srbiji, mogu slobodno da kažem nije dobio ovako veliki poklon od grada. Dobijali su neke vatrogasno spasilačke jedinice po jedno vozilo, mi smo dobili čak tri. Neko ko se bavi ovim poslom odlično zna koliki je to značaj, a ja mogu samo da kažem da sam izuzetno srećan zbog ovoga i da dugujemo veliku zahvalnost gradu Boru koji je nama izašao u susret i kroz ovaj projekat nam nabavio nova vozila. Ogroman značaj je takodje i za građane koji će biti bezbedniji jer ćemo mi imati sada sa čime da radimo i možemo da kažemo da smo pokriveni što se tiče vozila, možemo da intervenišemo u svim vanrednim situacijama“ – rekao je Ivan Janković, komandant vatrogasno spasilačkog bataljona Bor.

 

 

Ovo je do sada najveći projekat grada Bora koji je realizovan od strane Ministarstva finansija i Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

 

 

 

 

„Ovaj projekat se bazirao na razvoju samog sektora pre svega civilne zaštite, ali isto tako sektora vatrogasne spasilačke jedinice. Ukupna vrednost projekta je 1,7 miliona evra. Kao grad smo kupili tri specijalna vatrogasna spasilačka vozila po zahtevu i dogovoru sa našim prijateljima iz Ministarstva unutrašnjih poslova vatrogasno spasilačke jedinice. Urađene su dve posebne sertifikovane obuke,obezbedili smo i jedno posebno vozilo za rad štaba za vanredne situacije ono što je jako bitno biće potpuno opremljena dva sektora za vanredne situacije. Ja sam siguran da je ovaj projekat jedan od uspešnijih u poslednjoj deceniji koji je sproveo grad Bor, pogotovo kada znamo da smo mi projektom obezbedili ono što je najbitnije. Operativan rad same vatrogasno spasilačke jedinice na teritoriji grada Bora povećali kapacitete, obezbedili brzu i lakšu intervenciju i na taj način u potpunosti obezbedili bolje uslove da se naši sugrađani osećaju bezbednije, da sama jedinica koja je veoma profesionalna i uvek bila profesionalna i svoj posao radila na najvišem nivou dobije jednu podršku od strane grada i zahvalnost da sve ono što su radili prethodnih godina i decenija ovi ljudi za nas, ali isto tako da dobijemo vreme reagovanja kraće kako bismo mogli u potpunosti mogli da zaštitimo i imovinu, a pre svega sva lica u slučaju ovakvih situacija kada je u pitanju požar“ – kazao je Aleksandar Milikič, gradonačelnik Bora.

 

 

 

Ovaj projekat pored finansijskog ima i značaj na upoznavanju i zbližavanju dve kulture, dva naroda koji žive u jednom pograničnom pojasu i spremni su da se zajedno razvijaju i stvaraju mnogo bolje odnose.

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *