IZLOŽBA U ČAST MILORADA PAVIĆA “OD A DO Š” U KLADOVU

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo ima čast i zadovoljstvo da prikaže multimedijalnu izložbu Biblioteke grada Beograda „Pavić od Š do A“, kojom su obeležena tri jubileja akademika Milorada Pavića tokom 2020. godine; 90 godina od rođenja, 10 godina od smrti i 35 godina od objavljivanja kultne knjige srpske književnosti „Hazarskog rečnika“.

 

Izložba je do sada prikazana u Parizu u Kulturnom centru Srbiji i u Čačku u Gradskoj biblioteci “Vladislav Petković Dis” (2020. godine).

Svečano otvaranje u Kladovu je u petak, 12. marta 2021. godine u 11 časova u galeriji Biblioteke.

 

 

Reč na otvaranju imaju:

 

Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteka grada Beograd

Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke u Kladovu

Autorka izložbe;

Isidora Injac i Vladislava Ivković Marković,bibliotekarke Biblioteka grada Beograda

Izložba prikazuje život i stvaralaštvo Milorad Pavića, u vidu dizajniranih slova od A do Š, predstavljajući svojevrsnu refleksiju romana “Hazarski rečnik”.

Postavku izložbe  čini i kompjuterska prezentacija Pavićevih dela i rukopisa, između ostalih i prvog primerka „Hazarskog rečnika“.

Milorad Pavić je u svojim delima nudio igru duha i reči. Pisao je romane, rečnike, ukrštenice, poigravao se maštom i tarot kartama. Dopuštao čitaocu da sam izabere ili dopiše kraj knjige.

Zbog toga izložba, posvećena jubilejima, u duhu njegovih romana posetiocima otvara mogućnost da se poigraju, sami odrede način na koji će je doživeti.

Izložbu su priredili saradnici Biblioteke grada Beograda; Vladislava Ivković Marković, Isidora Injac i Marija Marinković.

 

 

Izložba će trajati do 16. aprila 2021. godine

Radno vreme galerije je od 07h do 20h svakog radnog dana.

 

 

 

Izvor: kulturakladovo.rs

Foto: kulturakladovo.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *