EU SEČE! DA LI ĆE BITI KOVID PASOŠA? Lideri odlučuju o budućnosti putovanja po Evropi

 

Lideri EU su počeli sa video konferencijom na kojoj razmatraju najnovija dešavanja u borbi protiv pandemije Kovid-19, a posebnu pažnju privlači rasprava i moguće donošenje odluke o uvođenju takozvanih „kovid pasoša“.

Današnji, prvi dan video konfrencije EU lidera, biće posvećen u potpunosti situaciji sa pandemijom Kovid-19. Na njemu je uvodnu reč imao predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli.

– Ne možemo nazad. Moramo da razvijemo istinski evropsku zdravstvenu politiku, sa jasno definisanim nadležnostima za institucije EU. Ne možemo da dozvolimo bilateralne sporazume i nacionalizam vakcina. Izmena Ugovora više ne može biti tabu – rekao je Sasoli.

U pitanju je nastavak redovnih video sastanaka EU lidera koji su počeli prošle godine u cilju koordinacije evropskog odgovora na pandemiju, piše Tanjug.

Ovoga puta lideri će razmotriti ubrzanje stategije vakcinacije i proizvodnje vakcina u Evropi.

Razgovaraće se i o restrikcijama koje su neke zemlje članice uvele u cilju sprečavanja širenja novih sojeva virusa i uticaja tih restrikcija na slobodu kretanja i jedinstveno tržište EU.

Sertifikati o vakcinaciji i adaptacija vakcina na nove sojeve virusa takođe su na agendi EU lidera.

Sada kada se vakcinacija ubrzala širom Evrope, pojedine vlade, kao što su grčka i španska, traže brzo usvajanje EU priznanica za one koji su se već vakcinisali kako bi mogli slobodno da putuju i time pomognu ranjenoj ekonomiji da stane na noge.

Međutim, neke zemlje poput Francuske i Nemačke nisu za tu ideju, jer bi odluka o „vakcina pasošima“ značila diskriminaciju prema osobama koje iz određenih razloga ne smeju ili ne žele da se vakcinišu.

Francuska, u kojoj je jak antivakserski pokret, obećala je da neće primoravati svoje građane da se vakcinišu i smatra da je ideja o“vakcina pasošima“ prerana.

Šefica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, podržala je u januaru ideju o korišćenju potvrda za identifikaciju ljudi koji su primili vakcinu, ali je dodala da „bez obzira da li to daje prioritet ili pristup određenim uslugama, ovo je politička i pravna odluka o kojoj će se raspravljati na evropskom nivou“.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahtevao je od EU uvođenje evropskog „vakcina pasoša“ i preti da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.

Uoči današnjeg Samita EU Kurc se stavio na čelo onih koji podržavaju ideje o uvođenju pasoša o vakcinaciji.

– Želimo što je moguće brže da se vratimo normalnosti i maksimumu slobode. Sve dok postoji pandemija i virus to je moguće samo ako budemo imali mere zaštite, da li kroz vakcinaciju ili testove – naglasio je Kurc u izjavi novinarima.

On je istakao da je zbog toga potreban evropski pasoš o vakcinaciji koji će omogućiti slobodno putovanje, a tako i odmor.

Kurc je najavio da će s tom inicijativom istupiti na Samitu EU, i dodao da ima mnoge saveznike, pre svega turističke zemlje kao što su Grčka, Kipar ili Malta, ali i baltičke države, Španija, Hrvatska i Slovačka žele ovakav sertifikat o vakcinaciji.

Merkel: Ne birajte između vakcina, preti nam treći talas

Uoči samita EU nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da nove varijante virusa korona mogu da znače treći talas pandemije i Nemačka mora da preduzme pažljive i oprezne korake kako nova potpuna blokada na nacionalnom nivou ne bi bila neophodna

– Zbog novih sojeva virusa korona ulazimo u novu fazu pandemije iz koje može da izađe treći talas. Dakle, moramo postupati mudro i pažljivo kako treći talas ne bi zahtevao novu potpunu blokadu Nemačke -rekla je Merkelova za list „Frankfurter algemajne cajtung“.

Ona je rekla da je vakcina „Astra Zeneka“ pouzdana, efikasna i sigurna.

– Svi autoriteti na tom polju nam kažu da se ovoj vakcini može verovati. Sve dok su vakcine oskudne kao što je trenutna situacija, ne možete birati sa čime želite da se vakcinišete – rekla je Merkelova.

Drugog dana video konferencije, EU liderima u razgovoru o bezbednosnoj i odbrambenoj politici i orijentaciji će se priključiti i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i šef diplomatije EU Đuzep Borelj.

Drugi dan konfrencije EU lidra završiće se razgovorima o odnosu sa južnim susedima među kojima su Egipat, Maroko, Izrael i Palestina, Sirija i Libija.

Izvor: Blic.rs, Foto: Pixabay.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *