VUČIĆ SA PATRIJARHOM: KADA DRŽAVA I CRKVA STREME ISTOM CILJU, SRBIJA BUDE PRVA U EVROPI PO MNOGIM PITANJIMA

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem, da su razgovarali o svim važnim pitanjima u odnosima države i crkve i da je novog poglavara SPC obavestio o svim ključnim pitanjima od značaja za državu Srbiju, koja su bez sumnje, i od izuzetnog značaja za crkvu. Patrijarh Porfirije poručio je da isključivo dijalogom i razgovorom možemo upoznati jedni druge i stvoriti preduslove za prevazilaženje iskušenja i nesporazuma.

Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa patrijarhom srpskim Porfirijem, da na konfereniji za novinare govori prvi zato što se zna čija reč dolazi na kraju, a i domaćin je sastanka.

 

 

„Imao sam čast da ugostim Njegovu svetost i da razgovaram sa svim značajnim pitanjima i da ga obavestim o svim ključnim pitanjima koja su od značaja i za samu crkvu“, rekao je Vučić.

Istakao je da je patrijarha upoznao sa faktičkom situacijom na Kosovu i Metohiji i sa političkim prilikama, razgovorima koji nas očekuju, poziciji Srbije.

„Razgovarali smo kako i na koji način da čuvamo mir, očuvanje života ljudi, kako ekonomski da im pomognemo i o tom pitanju postoji saglasje“, poručio je Vučić i dodao da je zahvalan što je umeo da ga sasluša o sveukupnim pritiscima koji predstoje na našu zemlju.

„U uslovima duboke podeljenosti sveta, gde postoji multipolarnost, mnogi će pokušati da pokažu snagu i silu na nekom manjem, naš posao je da to ne budemo mi, a da sačuvamo interese“, kaže predsednik.

„Država onoliko koliko pomaže svim drugim verskim zajedniicama još snažnije u skladu sa mogućnostima pomagaće obnovu naših hramova i svetinja gde deluje SPC u zemlji i rasejanju posebno u okruženju, na području bivše Jugoslavije, da pokušamo da razumemo jedni druge, da rešavamo dijalogom stvari koje bi smirivale svaku vrstu strasti, a da ne koristimo reči uvreda“, ukazao je Vučić.

Veoma je važan odnos države i crkve, poručio je Vučić i dodao da „kada država i crkva steme istom cilju i kada rade zajedno i kada se bore onda Srbija bude prva u Evropi po mnogim pitanjima“.

Kada to nije slučaj onda je Srbija laka meta, ne samo za svakog orla, nego i za svakog gavrana, podvlači Vučić.

 

 

„Radostan sam što sam mnogo mogao da naučim od Porfirija i kada sa njim razgovarate imate višak stida što ne možete da dostignete njegovo znanje“, ističe predsednik Srbije.

Vučić je najavio da je država spremna da pomogne, i da će uraditi i kompletan park ispred Hrama Svetog Save.

Pomoći ćemo da se okončaju najfiniji radovi u Hramu Svetog Save, imamo mnogo ideja da uložimo novac u mesta gde su Srbi stradali, ne samo u Jasenovcu, rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo će budući sastanci biti uobičajena pojava, i da će uvek dočekati sastanak as patrijarhom u veri da mogu mnogo da učine za naš narod.

Patrijarh Porfirije: Crkva ima cilj da sabira, gradi mostove, otupljuje oštrice
Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je danas na sastanku sa predsednikom Vučićem imao priliku da čuje „u najkraćim crtama elementarne osnove geoplitike u užem slislu te reči“.

 

 

„Ja sam pre svega naglasio da ja nisam političar, ne zbog toga što nemam afiniteta za politku, nego zato što mislim da je crkva saborni organizam koji ma koliko to bilo teško, ponekad i nemoguće, ima cilj da sabira, da gradi mostove, otupljuje oštrice i prevazilazi polarizaciju. Pre svega da propoveda smisao svakog pojedinca, ali i čitavih naroda nezavisno od toga kakve su okolnosti“, rekao je patrijarh.

Naglasio je da često okolnosti mi ne biramo, nego su izraz promisli Božije i da iz tog razloga nemamo pravo da se žalimo bilo kome nego da zasučemo rukave i da svaki problem i poteškoću shvatimo kao zadatak koji moramo rešiti.

Budite svesni da kada smo rešili jedan zadatak, sledeći je sasvim sigurno još teži, naglasio je patrijarh.

 

 

„I ovom prilikom sam rekao ono što jeste izraz čitavog Sabora SPC da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što je moguće bolje, a da to ne bude na uštrb drugih naroda svesni da isključivo dijalogom i razgovorom možemo upoznati jedni druge i prepoznati vrednosti jedni kod drugih, a onda samim tim stvoriti preduslov za prevazilaženje iskušenja i nesporazuma kojih nažalost ima mnogo“, naglasio je patrijarh.

„Ostaje da svi zajedno, svako sa svoje pozicije – mi kao crkva i verni narod sa jedne strane, a država i državne institucije sa druge strane, činimo sve na korist našeg naroda, a nikako na uštrb drugih“, poručio je patrijarh.

Zahvalio se predsedniku Vučiću na prisustvu na njegovom ustoličenju i rečima koje mu je nakon toga uputio.

Vučić o izveštaju EU: Interesuje me šta zameraju za Jovanjicu
Predsednik Vučić izjavio je da nije detaljno poručio novi izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije i poručio da ga najviše interesuje deo oko Jovanjice, ukoliko je ostao u tom izveštaju.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše novi izveštaj EU o napretku Srbije, Vučić je kazao da će izveštaj komentarisati kada ga bude pažljivo proučio.

„Mada, najviše me interesovala ideja oko Jovanjice, ne znam da li je to ostalo ili nije. Da vidim šta stručnjaci kažu za Jovanjicu“, rekao je Vučić.

Istakao je da će svakog iz Evrope kada budu dolazili u Srbiju pitati šta imaju da zamere Srbiji za Jovanjicu.

„Ako mi objasne šta zameraju, dobro došli ste, a ako ne, onda da se vrate lepo na popravni i da dobro pogledaju to šta su pisali“, rekao je Vučić.

„Ono što predstoji Srbiji nije ni lako ni jednostavno“
Vučić kaže da ne zna šta je bio sadržaj razgovora novog američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa ministrima EU, ali da svakako ono što predstoji Srbiji po pitanju KiM, nije ni lako ni jednostavno, ali i poručio da ako neko misli da će se Srbija lako odreći onoga što smatra svojim – taj se prevario.

Na konstataciju da je Blinken sa ministrima EU razmotrio zajedničku politiku prema Zapadnom Balkanu, pre svega o dijalogu Beorada i Prištine, te pitanje kakve pritiske očekuje, Vučić je rekao da ne zna šta je bio sadržaj tih razgovora, ali da svakako ono što predstoji Srbiji nije ni lako ni jednostavno.

Posebno, kaže, ako se zna američka pozicija, jer je dovoljno da se pročita čestitka američkog predsednika Beogradu i Prištini, pa da se razume u kakvoj je Srbija poziciji – izuzetno teškoj.

Uz to, podsetio je da najveće evropske sile dele stavove nove američke amdinistracije, što samo potvrđuje da će Srbija biti pod pritiskom.

„U tom smislu, a rekao sam to i patrijarhu, upravo zbog toga što će biti u nemogućnosti da pokažu dominaciju na nekim većim i snažnijim silama od Srbije, zato će njihovo prisustvo na Zapadnom Balknau biti dominantnije“, rekao je Vučić.

Na Beogradu je, navodi, da čuva mir, da razgovara i sa predstavnicim SAD, a da dijalog sa Prištinom nastavi pod okriljem EU, iako neće biti lako.

„Ali, ako misle da ćemo se lako odreći onoga što mislimo da je naše, iako oni ne misle da je naše, moj odgovor je – prevarili ste se“, poručio je predsednik Srbije.

 

 

Izvor: RTS

Foto: instagram profil buducnostsrbijeav

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *