UPOZNAJTE OPŠTINU KLADOVO – SELO RTKOVO

Selo Rtkovo, najistočnije naselje Dunavskog Ključa, nalazi se na rečnoj terasi Dunava, na 70 m nadmorske visine i na 921. rečnom km Dunava. Podeljeno je u tri kraja: Gornji kraj (Đal), Sredina sela (Mižlok) i Donji kraj (Valje).
Od Kladova, opštinskog centra, selo je udaljeno 12 km.
Tačno poreklo stanovnika Rtkova teško je utvrditi, jer tačni podaci o tome ne postoje, ali se smatra da većina stanovnika vodi poreklo iz sela ,,Ceribaša”, koje danas ne postoji, a koje se nalazilo na oko 3 km zapadnije od Rtkova. Ono je opustelo pred kraj 17. veka, a njegovi žitelji su se preselili bliže obali Dunava.
Najveći broj stanovnika je zabeležen po popisu iz 1953. godine – 1821 stanovnik, a po poslednjem popisu iz 2011. naselje broji 827 stanovnika. Ovako velikom padu broja stanovnika je doprineo odlazak mnogih Rtkovljana u inostranstvo, kao i odlazak mladih u Kladovo, Beograd i druge naše gradove radi školovanja, zapošljavanja i slično.
Stanovnici Rtkova imaju najveće prinose pšenice, kukuruza, suncokreta i izuzetno su cenjeni kao poljoprivredni proizvođači. Dunav ima izuzetan uticaj na stanovnike sela koji se u velikoj meri bave ribolovom i love smuđa, šarana, štuku i mnoge primerke bele ribe.
Zanimljivosti:
1. Glamija, mesto gde postoje ostaci rimskog utvrđenja iz 4. veka. Smatra se da se, sve do podizanja nivoa Dunava izgradnjom HE “Đerdap II”, po predanju moglo iz utvrđenja podzemnim kanalima preći ispod Dunava i izaći u Rumuniju.
2. Započeti su radovi na uređenju arheološkog lokaliteta Glamija, pod nadzorom arheologa Muzeja Krajine u Negotinu, Arheološkog instituta u Beogradu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš. Jedan od ciljeva projekta je pokretanje postupka pravne zaštite ovog lokaliteta i njegovo upisivanje u Uneskovu listu svetske kulturne baštine.
3. U centru sela postoji Spomenik palim borcima iz oba svetska rata, podignut 1968. godine, kao i
4. Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, pravoslavni hram podignut 1903. godine
5. KUD “Lepa Vlajna” – jedan od simbola sela.

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *