Apel – Ne ložite vatru na otvorenom!

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova apeluju na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

Takođe, podsećaju da je zabranjeno loženje vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima, saopštili su iz MUP-a.

Prethodnih dana došlo je do povećanja broja požara u Srbiji čiji je uzrok najčešće bio spaljivanje niskog rastinja, suve trave, korova i trske na otvorenom prostoru.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru, a predviđene novčane kazne za fizička lica su od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara.

Sektor za vanredne situacije kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

U slučaju pojave požara, građani se mole da obaveste najbližu šumsku upravu ili direkciju JP Srbijašume na broj telefona 011 711 50 27, kao i vatrogasnu službu na telefon 193.

M.M.

 

 

Izvor: knjazevackahronika.rs

Foto: knjazevackahronika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *