UPOZNAJTE OPŠTINU KLADOVO – SELO REKA

Reka je naselje u opštini Kladovo koje se nalazi između Brze Palanke i planine Miroč. Ušoreni deo naselja se nalazi na samo 2,5km od Brze Palanke i magistralnog puta Kladovo – Negotin.
Prema popisu iz 2011. godine brojalo je 203 stanovnika. Zemljište je brdovito i zahvata sliv Reke, osim njenog najnižeg toka koji pripada Brzoj Palanci.
Stanovništvo je većinom na privremenom radu u inostranstvu, a ostatak se bavi poljoprivredom i šumarstvom.
Zanimljivosti:
1) Prema legendi, čuveni Kraljević Marko je na svom Šarcu jezdio Miroč planinom drugujući sa vilom Ravijojlom.
2) U blizini vodopada Blederija prolazila je prečica rimskog puta iz Poreča, preko Miroča ka Dunavu i Ključu. Prečica je korišćena sve dok imperator Trajan nije probio put kroz Kazan.
3) U ataru sela Reka nalazi se napušteni rudnik kamenog uglja“ALIKSAR“, iz koga se ugalj transportovao malim uskim kolosekom do pristaništa u Brzoj Palanci. Ugalj izuzetne kalorične vrednosti je upoređivan čak sa najboljim engleskim ugljem iz Njukasla. Rudnik je danas zatvoren.
4) Reka poseduje izuzetno prirodno bogatstvo koje se odnosi na izvorište reke Blederije sa dva akumulativna vodopada i vrelsku pećinu Sokolovicu, kao i raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta
5) Područje sela Reka „stešnjeno“ između obronaka Miroča i obale Dunava važi za jedinstveno u Srbiji.

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *