POPOVIĆ: VAKCINU „SPUTNJIK“ MOGU DA PRIME I NAJSTARIJI GRAĐANI

Ministar bez portfelja Nenad Popović kaže za RTS da je vakcina „sputnjik“ bezbedna i može da se koristi za sve građane starije od 18 godina, uključujući i one starije od 60 godina.

Nenad Popović, koji je juče u Moskvi imao sastanke sa predstavnicima ministarstva zdravlja Rusije, rekao je u Dnevniku RTS-a da ljudi stariji od 60 godina mogu da prime vakcinu „sputnjik“.

 

„Vakcina sputnjik je bezbedna i može da se koristi za sve građane starije od 18 godina, uključujući i one starije od 60 godina„, istakao je Popović.

 

Navodi da su juče na sastanku u ministarstvu zdravlja Rusije, gde su prisustvovali stručnjaci iz instituta Gamalej i drugih struktura, dobili sva razjašnjenja, sva zvanična pisma i dokumentaciju koja potvrđuje da su vakcine „sputnjik“ bezbedne za građane starije od 60 godina još od 25. decembra prošle godine i da mogu da se koriste odmah.

 

„Mi smo svu dokumentaciju prosledili nadležnima u Republici Srbiji i vrednim radom svih stručnjaka u Agenciji za lekove i medicinska sredstva i stručnjaka u Torlaku, noćas su donesene sve dozvole kako bi se vakcina sputnjik mogla od danas koristiti za sve građane starije od 60 godina“, naveo je Popović.

 

„Siguran sam da će Srbija uspeti da krene u proizvodnju sputnjika“

U Beograd danas stižu ruski stručnjaci, koji idu u Institut Torlak da utvrde ima li uslova za početak proizvodnje vakcine „sputnjik“, čija prva faza podrazumeva dobijanje supstance iz Rusije, a punjenje u ampule, pakovanje i distribuciju iz Srbije, dok druga faza znači pun ciklus proizvodnje u Srbiji.

 

Popović je siguran da će Srbija uspeti da krene u proizvodnju, ali da je potrebno da se vide tehničke i tehnološke mogućnosti na institutu „Torlak“.

„Ono što je najvažnije jeste da imate stručne ljude, to Srbija ima, Torlak ima stručnjake„, ističe minstar.

Napominje da za drugu fazu proizvodnje to nije dovoljno i da je potrebno da se nabavi adekvatna oprema, koja danas nedostaje u svetu.

„Potrudićemo se da do decembra sva ta oprema bude u Srbiji, ali prvu fazu možemo da pokrenemo možda već za tri meseca. To ćemo znati posle današnjih i sutrašnjih razgovora sa stručnjacima iz Rusije„, kaže Popović.

Nada se da će Srbija uspeti za dva do tri meseca da vakcinu distribuira iz Torlaka, ne samo po Srbiji, nego i po celoj Evropi, a za devet do 10 meseci da će imati pun ciklus proizvodnje vakcine „sputnjik“ u Srbiji.

„Mi smo jedina evropska zemlja koja bi proizvodila tu vakcinu u Evropi, pored Rusije„, navodi Popović.

„Nadam se da ćemo do kraja marta dobiti dva miliona vakcina“
Podseća da smo prvi u Evropi krenuli u pregovore sa Rusijom. „Vidite sada da i Nemačka i Austrija i Češka i druge zemlje žele da proizvode rusku vakcinu, ali Rusi su Srbiju stavili na prvo mesto“, ukazuje ministar.

Napominje da je Rusija čak i u dostavi vakcina Srbiju stavila na prvo mesto. „Nadam se da ćemo do kraja marta meseca dobiti svu količinu od dva miliona vakcina“, kaže Popović.

„Nama su rekli decidirano da ćemo u svim dopremanjima vakcine biti na prvom mestu i po količinama i po vremenu„, ističe ministar.

 

 

 

Izvor: RTS

Foto: srbija.gov.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *