NEGOTINSKE PRIČE: 21. KONCERT KULTURNO UMETNIČKOG DRUŠTVA STEVAN MOKRANJAC

Pred prepunom salom negotinskog Doma kulture, već po tradiciji dugoj dve decenije, svoje umeće i prelepe igre iz naše zemlje, uz koregrafije Dejana Ivkovića i pratnju orkestra društva i korepetitora Bojana Ducića, predstavili su članovi Kulturno umetničkog društva Stevan Mokranjac iz Negotina. Gosti večeri bili su Vlaški hor „Wallachia“ pod upravom Dragane Simonović, profesora harmonike i etno grupa“ Marinika“ pod rukovodstvom profesora muzičke kulture Danijele Marković.

– Na bini je bilo oko dve stotine mladih što je zavidan broj. Od dečije grupe, prvog ansambla do veterana, muzičke sekcijei naravno naši dragi gosti grupa Marinika i Vlaški hor „Wallachia“. Imali smo pre nesrećne korone dečiji ansambl . Situacija je nametnula prekid rada ali ove godine od pre par meseci malo kolo je pokrenuto zahvaljujući saradnji sa Narodnom bibliotekom i njih imamo oko stotinu.- istakla je predsednica društva Slađana Stanojević.

Gotovo 70 godina najbolji mladi igrači, pevači i svirači iz opštine Negotin, okupljaju se kako bi svoj talenat i umetničke afinitete iskazali u ansamblu koji nosi ime najvećeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Kulturno umetničko društvo „Stevan Mokranjac’“ formirano je sa ciljem da kroz igre, pesme, i bogatu originalnu nošnju čuva i neguje srpsko folklorno blago. KUD broji 100 članova, koje čine dečija folklorna grupa, prvi ansambl, folklorna grupa veterana, muzička sekcija i pevačka etno grupa. Koliko su se članovi društva približili ovom cilju svedoči brojna publika koja je uživala u njihovim nastupima, nekada širom bivših republika SFRJ i Evrope, a od obnavljanja rada društva i u zemljama Skandinavije – Švedskoj i Danskoj, zatim Austriji, Švajcarskoj, Bugarskoj, Makedoniji, na festivalima širom Srbije, ali i na tradicionalnim godišnjim koncertima u negotinskom Domu kulture.

Od svog osnivanja ansambl je svojevrstan ambasador srpskog folklornog stvaralaštva u našoj zemlji i Evropi i samim tim predstavlja jedan vid putujućeg muzeja kada je u pitanju folklorno bogatstvo koje predstavlja nacionalni identitet i istoriju srpskog naroda.

Najveći aplauz pobrali su naši najmlađi sugrađani, dve najmlađe grupe od pet do osam i osam do 14 godina koji su članovi udruženja tek nekoliko meseci. Imajući u vidu da ih je na sceni bilo stotinak ovo društvo ne mora da brine za svoju budućnost.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *