POTPISAN UGOVOR O REVITALIZACIJI BRODSKE PREVODNICE

Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Joan Giše, predstavnik lidera konzorcijuma DSD Noel Gmbh potpisali su ugovor o izvođenju radova na adaptaciji brodske prevodnice u sastavu HE „Đerdap 2“. Vrednost potpisanog ugovora iznosi 29 miliona evra i finansiraće se 60% iz kredita EIB-a , a 40% iz CEF fonda (Connecting Europe Facility Fund).

„ Đerdap 2 je simbol dostignuća iz nekog prošlog vremena na koji smo ponosni, ali smo takođe ponosni i na sve investicije koje smo mi pokrenuli i završili u prethodnom periodu. Pored „Đerdapa 2“, uskoro ćemo krenuti sa rekonstrukcijom Luke Prahovo, čiji je rad od posebnog značaja za poslovanje RTB Bora i Industrije hemijskih proizvoda u Prahovu, a takođe ugovorićemo i početak radova na vađenju potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata. Negotin će ove godine postati jedno od najvećih gradilišta u Evropi, posebno kada je u pitanju vodna infrastruktura. Vlada Srbije je odlučila da posle višedecenijskog zapostavljanja saobraćajne i lučke infrastrukture na Dunavu, pokrene investicije koje će iz korena promeniti vodni saobraćaj u zemlji, jer će Srbija investirati pola milijarde evra u razvoj vodnog saobraćaja i vodnih koridora“, istakao je ministar Momirović.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin : „Ovo je projekat koji je značajan ne samo za našu opštinu i našu zemlju već i za celu Evropu, jer će se ovom investicijom dalje razvijati i potencijali ovog kraja.“,rekao je predsednik Vladimir Veličković.

Joan Giše, potpisnik ugovora u ime lidera konzorcijuma DSD NOELL GmbH, izvođač radova koji će uticati na povećanje efikasnosti sistema prevođenja plovila uz značajno manji broj i trajanje nepredviđenih zastoja i prekida plovidbe, poručio je da će se ovaj projekat obaviti na profesionalnom nivou kao što je to bio slučaj i na projektu „Đerdap 1“ koji je uspešno završen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.