Šišmiš-Moljac-Omladinci KUD Soko na radionici kod Sesalačke pećine

Juče su  članovi omladinskog ansambla Kulturno umetničkog društva Soko iz Sokobanje imali priliku da se na radionici održanoj u sklopu inicijative Sokobanjskog ekološkog društva „Tišina za bebe šišmiša” kod Sesalčke pećine,na jedinstven način kroz kolaž interaktivnih igara upoznaju sa prirodom ,lancima ishrane i važnosti svake vrste za očuvanje ekosistema.

Radionice su osmišljene tako da se deca kroz direktan pristup boravkom u prirodi  povežu sa njom. Sve igre,kao što su „Pronađi eko trofej,Šišmiš moljac i Mreža života” sprovode se u prirodi da bi deca bila u neposrednom kontaktu i na taj način se njoj približila.

Ova aktivnosti nije lako osmisliti jer se deca kroz njih podučavaju,stiču znanje u vezi sa okolinom u kojoj žive ,prirodom koja ih okružuje i vezom koja je između dece i same prirode kaže Ana Radoman Miletić član edukativnog tima Sokobanjskog ekološkog društva.

− To su aktivnosti gde deca nisu pasivna,ne prate pasivno neko predavanje,prezentacije, već aktivno učestvuju u radionici.Zadaci su razni.Suština zadataka je da oni kroz igru aktiviraju sva svoja čula,čulo vida ,čulo sluha,čulo mirisa i čulo dodira.Danas su išli u potragu za eko trofejima gde su imali prilike da vide kolika je raznovrsnost životinjskog sveta nakon čega su od prikupljenih stvari pravili umetnička dela.Igrali su igru „šišmiš-moljac” na kojoj se se praktičnim primerom pokazuje kako se kreće slepi miš i kako funkcioniše eko lokacija tako da im je raspoloženje dobro i čini mi se da se dobro zabavljaju.

Glavni cilj je da se oni približe prirodi i da je zavole jer i deca koja su okružena prirodom često ne provode dovoljno vremena u njoj. A da bi čovek zaštitio prirodu neophodno je da je pre toga zavoli,da ostvari kontakt sa njom nakon čega to ponašanje postaje jedan podrazumevani model − dodaje Ana Radoman Miletić.

Mališani su pored radionice imali priliku da se i direktno upoznaju sa slepim miševima čija se kolonija nalazi u Sesalačkoj pećini.Sokobanjsko ekološko društvo tokom leta ovde sprovodi projekat „Tišina za bebe slepog miša” tako da je svakodnevno prisutan vodič a volonteri društva svakoga četvrtka preuzimaju njihovu ulogu,pomažu i edukuju posetioce.

− To je najnoviji projekat Sokobanjskog ekološkog društva. Njime želimo da omogućimo neometani razvoj slepih miševa i omogućimo dodatan sadržaj posetiocima.Ono što svaki posetioc treba da zna prilikom posete jeste da je pre svega potrebna adekvatna obuća.Važno je da budu tihi,da slušaju vodiča redara,da prilikom fotografisanja isključe blic  da ne bi ometali koloniju.I naravno nauče nešto novo o slepim miševima − kaže za naš portal Lola Dimitrijević član Sokobanjskog ekološkog društva i volonter u Sesalačkoj pećini.

Radionice koje se održavaju u sklopu inicijative Sokobanjskog ekološkog društva „Tišina za bebe šišmiša” podržane su u okviru projekta „Zaštićena područija za prirodu i ljude” koji sprovodi (WWF Adria) uz podršku Side-Švedske agencije za međunarodni razvoj

 

 

 

 

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

Video: soko pres

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *