Održana 38. Manifestacija „Zlatne ruke”

Juče je u Sokobanji na mermernom šetalištu održan 38. Nacionalni sabor „Zlatne ruke”. Ova manifestacija je prvi put organizovana pre tačno 39 godina ali prošle godine zbog nepovoljne epidemiološke situacije nije ni održana.

I ove godine prijavio se i učestvovao veliki broj izlagača, oko 110 na mermernom šetalištu i preko trideset učesnika sa ručnim radovima u Galeriji. Ova manifestacija je već četiri decenije veoma posećena, tako je bilo i ovog puta, posebno imajući u vidu da u Sokobanji trenutno boravi preko 13.000 turista.

Tročlani stručni žiri u sastavu Nemanja Stojković, fnb menadžer hotela „Sunce”, Olgica Miljković, menadžer TOS-a za tržište Srbije i Nadica Stojković, predsednik Etnološkog udruženja „Etnos”, proglasio je najbolje u sedam kategorija. U disciplini – Priprema starih jela iz Srbije prvo mesto pripalo je Etno-umetničkom klubu „Čerenjski” Baljevac na Ibru. U kategoriji- Priprema starih jela po tradiciji Sokobanjskog kraja – titula Zlatne ruke Sokobanje 2021. „Golub Radovanović” nagrada je pripala Aleksandri Radisavljević iz Vrmdže. Za najočuvaniji i najoriginalniji eksponat proglašen je prsluk koji pripada Biljani Milošević iz Medveđe kod Despotovca. U disciplini – Korišćenje etno motiva na savremenim ukrasno-odevnim predmetima, nagrada je pripala Ljubinki Stanišić iz Niša za vez srmom na odevnim predmetima. Za najbolji vez priznanje je pripalo Dušanki Korica iz Novog Sada za vez brojem. U kategoriji ručni rad rađen u toku manifestacije nagrađena je  Dragica  Radovanović iz Šarbanovca za necovani stolnjak. U disciplini očuvanje tradicije starih zanata, nagrada je otišla u ruke Miroslave Icić iz Svilajnca za vezenu kecelju odnosno izradu narodnih nošnji.

 DSC4979

 

Ljubinko Milenković direktor Turističke organizacije Sokobanja(TOSB), koja je i organizator ove manifestacije, kaže da ga posebno čini srećnim to što izlagača i nagrađenih ima iz svih krajeva Srbije.

− Sokobanjska manifestacija“ Zlatne ruke“ nije samo najstarija ovog tipa u našoj zemlji već i najznačajnija i ima epitet nacionalne.To sve reflektuju i ovogodišnji pobednici koji su  iz svih krajeva naše zemlje: Raške, Novog Sada, Medveđe i tako dalje,  tako da su učesnici zaista pokazali i dokazali da su u skladu sa propozicijama, koje nisu ni malo lake, uspeli  da se pripreme i ispune sve zahteve i očekivanja. Ova manifestacija je privukla i veliku pažnju turista i nadam se da će se i dalje razvijati razvijati u dobrom pravcu a kada je njen kvalitet u pitanju mogu još samo ovo da dodam da je to jedna od najboljih manifestacija u zemlji jer je i nosilac najvišeg priznanja u u turizmu „Zlatnog cveta”− rekao je između ostalog Milenković.

 

 

Izvor: sokobanjapress.com
Foto: sokobanjapress.com

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *