Tri visoka državna priznanja za SB „Sokobanja”

Povodom Vidovdana predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je jedno od najvećih priznanja države – zlatne medalje za zasluge u oblasti borbe protiv kovida dr Draganu Stanojeviću –specijalisti pneumoftiziologije, Slađani Mijaljković glavnoj sestri SB „Sokobanja” i Zoranu Markoviću rendgenologu SB „Sokobanja”.

Nema sumnje da su navedeni pojedinci  i čitavo medicinsko i nemedicinsko osoblje ova priznanja zaslužili jer je Specijalna bolnica „Sokobanja” čak tri puta bila u kovid sistemu. Za sve to vreme kroz ovu zdravstvenu ustanovu prošlo je 1.200 pacijenata iz čitave Srbije koji su bili sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom. Doktori i čitavo osoblje ove bolnice dok je bila u kovid sistemu radili su bez prestanka i spavali svega po dva sata dnevno, a koliko su bili posvećeni pacijentima i uspešni u lečenju, svedoči i činjenica da je smrtnost u ovoj bolnici bila izuzetno niska. Velika većina pacijenata je izlečena otišla kućama, a mnogi od njih se, upravo zato što imaju poverenje u ovu zdravstvenu ustanovu, nalaze sada u SB „Sokobanja” na postkovid rehabilitaciji.

Dr Dragan Stanojević, specijalista pneumoftiziolog i pomoćnik direktora za za medicinske poslove u SB „Sokobanja” ujedno je u sva tri talasa bio koordinator kovid bolnice. Treba napomenuti da je Stanojević i vojni pulmolog i da je specijalizirao na VMA.

− Sistem edukacije na VMA je prilagođen i ratnim uslovima tako da smo imali i edukacije iz pulmologije prilagođene ratnim uslovima odnosno vanrednim stanjima kao i iz oblasti ratne hirurgije i oblasti civilne zaštite. Možda je i to pomoglo da se ja kao kordinator bolnice bolje snađem i da budem organizator celog tima koji je učestvovao u borbi protiv korone. Taj tim je, odmah da vam kažem, bio zaista na visini zadatka i uspeo sam, zajedno sa direktorkom Vesnom Milanović, koja je bila na vrhu te piramide da kordiniram i sa drugim zdravstvenim ustanovama koje su bile u kovid režimu ali i unutar bolnice − kaže naš sagovornik.

Dr Stanojević ističe i da su imali odličnu saradnju sa Ministarstvom zdravlja kao i sa drugim zdravstvenim ustanovama.

− Ovo je bio veliki zadatak za bolnicu. Mi smo se kao specijalna  bolnica za plućne bolesti uhvatili u koštac sa jednom veoma teškom, nepoznatom bolešću, sistemskom i mogu da kažem da smo  u ovoj etapi epidemije,  izašli kao pobednici − istakao je Stanojević.

Dobitnica zlatne medalje je i Slađana Mijalković, glavna sestra ove zdravstvene ustanove koja je rekla da jeu toku ova tri talasa kroz bolnicu prošao veliki broj pacijenata.

− Mi smo dali sve od sebe kao bolnica i sestrinske službe i čitavo osoblje. Svi smo dali svoj maksimum, tako da je ovo nagrada za sve nas za sve medicinske sestre i kruna našeg rada − rekla je Mijalković.

Zoran Marković, rendgen tehničar i takođe dobitnik ovog visokog priznanja kaže da je bilo teško ali da je to svakako deo njihovog posla i da je najbitnije bilo pomoći obolelima.

− Ja sam svaki dan radio bez pauze i nije bilo lako umarali smo se svi ali uspeli smo da pomognemo ljudima i to je najbitnije da su pacijenti koji su bili ovde imali adekvatnu negu i zaštitu. Ujedno to nam je i posao jer smo zdravstveni radnici i moramo i u  ovakvo teškim situacijama da pomognemo ljudima, budemo ljubazni , savesni, srdačni i da im ulijemo nadu da će zdravi otići svojim kućama − rekao je Marković.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

Video: soko pres

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *