PLAN ZA SMANJENJE ZAGAĐENJA

Grad Bor je, nakon svih situacija sa povećanjem aerozagađenja, još 2019. godine krenuo sa izradom lokalnog Kratkoročnog akcionog plana za smanjenje zagađenja u kojoj su učestvovali upravo građani i nevladine organizacije.
Danas smo usvojili ovaj plan, za mene jako bitan. Svi smo zajedno uspeli da ga donesemo, iako je isti trebalo doneti još pre više od 10 godina, ali ono što je dobro jeste da smo mi napravili i sistem koji prati KAP.
Ono što je sastavni deo ovog KAP-a jeste reagovanje svih činioca i brzina aktivnosti kojima se obaveštavaju građani. Grad će sa ovim KAP-om imati kontrolu nad čitavim sistemom, a nadležni će reagovati u skladu sa situacijom.
Uprkos negativnoj kampanji koja je vođena protiv stranog investitora, danas imamo situaciju da se događaju mestimična iskakanja, ali i to će se svesti na minimum i u granicama evropskih standarda u narednom periodu.
I hvala onima koji su u prethodnom periodu ukazali da je neophodan KAP, hvala građanima, nevladinim organizacijama, ali hvala i stručnim ljudima koji su učestvovali u njegovoj izradi.
Ideja i cilj da se zelena agenda Vlade RS u potpunosti isprati i zaista sam ponosan na naše ljude iz stručnih službi, na Ministarstvo ekologije i kabinet predsednika koji su pomogli da se iznađe ovakvo rešenje.
Nadležna ministarstva, grad i kompanija moraju zajedno da rade na rešavanju ovog istorijskog problema, a nas očekuje implementacija ovog programa i siguran sam da će se Borani uveriti da se situacija sa prekomernim zagađenjem kao pre 10, 20 godina nikada neće ponoviti.
Izvor: Aleksandar Milikić
Foto: Aleksandar Milikić

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *