UPOZNAJTE OPŠTINU KLADOVO – SELO MANASTIRICA

Manastirica je omanje miročko-ključko naselje. Po položaju više je miročko no ključko. Ime je dobilo po obližnjem manastiru Manastirica. Manastirica leži na malom planinskom potoku Šajna u ključkom namesništvu, oko 20 kilometara udaljen od Kladova prema zapadu. Po predanju, selo je nastalo raseljavanjem sela iz Valja Mare, još jednog u nizu vodotoka pod tim imenom. Ovo najmanje selo na istočnoj strani Miroč planine, prema popisu iz 2011. godine broji 168 stanovnika. Veliki deo stanovništva ovog naselja bavi se poljoprivredom iako ima više šuma nego njiva.
Zanimljivosti:
1) Manastir Manastirica – nalazi se u blizini istoimenog naselja i izgrađen je u XIV veku za vreme kralja Milutina, a osnovao ga je Sv. Nikodim iz Prilepa.
2) Prema legendi ćerka kneza Lazara i supruga sultana Bajazita – Olivera, živela je u manastiru nakon što su Mongoli porazili njenog muža, pobegavši iz logora hana Timura.
3) Manastir je više puta obnovljen, budući da se nalazi na nestabilnom terenu, te se uz pomoć dobrovoljnih priloga meštana okolnih sela i šire crkva renovira, za šta je urađen detaljan projekat i dobijena saglasnost
od Zavoda za zaštitu istorijskih spomenika Niš.
4) Izgradnja nove crkve započeta je u maju 2003. godine, dok je prva liturgija održana u obnovljenom manastiru u januaru 2016. godine. Od tog dana manastir je započeo svoj novi život.
5) Vlaško kolo Manastirjanka je vrlo okretno, živo i poznato narodno kolo.
Izvor: Turistička organizacija opštine Kladovo
Foto: Turistička organizacija opštine Kladovo

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *