198 GODINA OD OSNIVANJA RADA OŠ „VUK KARADŽIĆ“

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Negotinu je jedna je od najstarijih škola u Krajini i istočnoj Srbiji. Ona nastavlja tradicije prve obrazovne institucije – prve građanske škole u Negotinu koja je, prema istorijskim izvorima, počela jesa radom na današnji dan 1824. godine. Kako je Negotin u to vreme bio pod vlašću Turaka (oslobođen je 1833. godine) nema mnogo podataka o radu škole iz tog vremena sem da su prvi učitelji u toj srpskoj školi bili izvesni Sima Živković i Petar Marković.

Nakon oslobođenja Krajine od turaka 1933. godine i donošenja Ustava narodnih škola u Knjaževstvu Srbije već 1834. godine u Negotinu je otvorena Normalna škola sa 2 razreda, 2 učitelja i 50 đaka. Prvi učitelji ove škole bili su Živojin Krečki (učitelj starije klase ) i Toma Babić (učitelj mlađe klase). Negotin, kao trgovačka varoš, brzo se razvijao pa su njegovi građani, varoški trgovci, imali potrebe za opismenjavanjem svoje dece te je broj đaka u Negotinskoj školi iz godine u godinu brzo rastao. Već 1836. godine u srezu Krajinskom bila je jedna državna (Negotinska škola) i 3 opštinske škole sa 5 učitelja ( u Negotinu – 2) i 216 đaka.

Godine 1850. u Negotinu je otvorena i Ženska škola (kao četvrta u Srbiji posle Beograda, Paraćina i Donjeg Milanovca) koja je već u prvoj godini imala 40 učenica. Svoju prvu, pravu školsku zgradu Negotin je dobio 1910. godine. To je sadašnja zgrada Osnovne škole „Vuk Karadžić“. Zgrada je u to vreme bila najlepša građevina u Negotinu i jedna od najlepših škola u Srbiji. Školska zgrada i danas služi svojoj funkciji, prelepo izgleda i predstavlja spomenik kulture u našoj republici.

Izvor: www.osvuk.edu.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *