UPOZNAJTE OPŠTINU KLADOVO – BRZA PALANKA

Naselje Brza Palanka se nalazi u opštini Kladovo, na istočnim padinama Miroča , na putu Kladovo – Negotin na samoj obali Dunava. Prema popisu iz 2011. godine ovde živi 860 stanovnika.
Kao naselje, Brza Palanka je postojala još za vreme Rimljana kada se zvala Egeta. Nalazila se na veoma pogodnom mestu i po skoro centralnom položaju u lancu vojnih utvrđenja zvanih „limes”, Egeta je predstavljala za rimsku vojsku značajno strateško mesto.
Danas se ovde nalazi Crkva Sv. Trojice novijeg datuma, dobro organizovana škola, fudbalski stadion ,,Egeta“, ali i spomenik Vuku Karadžiću.
Zanimljivosti:
1) U periodu Prvog srpskog ustanka kod Brze Palanke je uspostavljena prva veza između ustanika i ruske vojske. Rusku vojsku je dočekao Hajduk Veljko i krenuli su zajedno u Štubik gde su pobedili tursku vojsku.
2) U Brzoj Palanci je službovao Vuk Karadžić, kao carinarnik i sudija. Tu je sakupljao izvorne reči ovog kraja i uneo ih u rečnik.
3) U Brzoj Palanci je sagrađen prvi srpski ratni brod kojim je Miloš Obrenović plovio kod sultana.
4) U oktobru 1944. godine kod Brze Palanke su sovjetske trupe prešle Dunav i krenule sa srpskim jedinicama u oslobođenje Krajine.
5) 1962. godine sasvim slučajno, na terenu preko puta crkve otkriveno je svetilište Jupitera Dolihenusa, glavnog božanstva Dolihe. Pronađeno je nekoliko mermernih skulptura koje se sada nalaze u negotinskom muzeju. U našoj zemlji ovo predstavlja prvo nalazište svetilišta ovog božanstva.
6) U Brzoj Palanci se nalazi kamping odmorište „Miročka voda“, na samoj obali Dunava, 22 km nizvodno od Kladova. U okviru kampa nalazi se 80 kamping jedinica za šatore i karavane, kao i 20 dvokrevetnih bungalova.

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *