PREPORUKA O NAČINU KORIŠĆENjA ENERGENATA U CILjU POBOLjŠANjA KVALITETA VAZDUHA

Jedan od najvećih izazova u zaštiti životne sredine u našoj zemlji je problem zagađenja vazduha. Udisanje zagađujućih materija može značajno uticati na zdravlje. Glavne bolesti koje se povezuju sa zagađenjem vazduha su rak pluća, srčane bolesti, moždani udar i, najčešće, plućne bolesti – čak 43% smrtnih slučajeva pripisuje se plućnim bolestima čiji je uzrok zagađenje vazduha.
U Srbiji približno 60 odsto domaćinstava koristi čvrsto gorivo za grejanje, što je identifikovano kao jedan od ključnih problema lošeg kvaliteta vazduha u gradovima.
Individualna ložišta i toplane manje snage izvor su takozvanih PM 10 i PM 2,5 suspendovanih čestica. Reč je o sitnim česticama prašine koje predstavljaju smesu dima, čađi i drugih štetnih materija. One su naročito opasne i mogu izazvati brojne zdravstvene probleme.

 

 

Kako se Negotin nalazi u ravnici okruženoj planinskim vencima, u nedostatku vetrova, u zimskom periodu glavni ekološki problem jeste dim iz individualnih ložišta.
U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, naročito u zimskom periodu apelujemo na stanovništvo o pravilnom korišćenju i izboru ogreva tokom grejne sezone.
Preporuka je da ukoliko je to izvodljivo da se koriste gradski sistemi daljinskog grejanja ili grejanje na gas, ili umesto uglja koristiti dobro osušeno drvo, pelet i sl. Takođe, obratiti pažnju na energetsku efikasnost kuća ili stanova, kako bi se sa što manje energenata, postigao cilj grejanja. Redovno voditi računa o čistoći peći, kotlova i dimnjaka. Poželjno bi bilo da se grejanje objekata u istom dvorištu, vrši na način, sa što manje aktivnih dimnjaka.
Strogo se zabranjuje spaljivanje guma, strnjike, otpada i dr.
U nadi da ćemo zajedno postići cilj i izboriti se za čistiji i zdraviji vazduh u našem gradu, zahvaljujemo vam na svakoj aktivnosti koju preduzmete u tom pravcu.
Odeljenje za urbanizam, graćevinarstvo i zaštitu životne sredine OU Negotin.

 

Izvor: negotin.rs

Foto: TV Trans

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *