OTVORENA IZLOŽBA O ZABORAVLJENOM BALKANSKOM NEIMARU

Sinoć je u galeriji Muzeja Hajduk Veljka otvorena izložba “ Svetomir Nastasijević, zaboravljeni neimar balkanske muzike” o radu ovog značajnog srpskog kompozitora, muzičkog kritičara, pedagoga, dirigenta, direktora Beogradske opere. Tanja Gačić, autor izložbe i priređivač knjige o muzičkom radu Svetomira Nastasijevića „Put u muziku“, govorila je o razlozima koji su naveli Muzej rudničko-takovskog kraja, da svojoj izdavačkoj delatnosti doda i ovo izdanje.
– Kompletan kompozitorski opus Svetomira Nastasijevića ukazuje na njega kao na jednog od naših prvih kompozitora koji je sa uspehom postavio i ostvario osnove naše nacionalne umetničke muzike i ukazao na staze po kojima bi se trebalo kretati prilikom stvaranja muzike jednog naroda. Za razliku od drugih umetnika bio je dosledan u traganju za umetnošću koja bi bila nacionalna, a istovremeno originalna i nova, van tradicije i daleka od tuđih uzora. I što dublje zalazimo u njegovo delo, sve se više stiče utisak o njegovoj originalnosti i o njegovom značaju kao autentičnoj vrednosti srpske kulture“, rekla je autorka izložbe Tanja Gačić, muzejska savetnica.
Bez obzira što Svetomir Nastasijević nije završio formalno muzičko obrazovanje, njegov doprinos srpskoj kulturi i muzici  su veoma značajni. Publika je sinoć uživala i u nastupu profesora negotinske umetničke škole Mirjane Novaković Grujić i Predraga Grujića. Izložba će biti otvorena do 4. jula.
FOTO: MUZEJ KRAJINE NEGOTIN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *