Sokobanja proslavila Preobraženje i hramovnu slavu

U Sokobanji se danas slavi praznik Preobraženja Gospodnjeg.Ovaj praznik je i hramovna slava sokobanjske crkvu koju je 1892. godine sagradio Mitropolit Mihailo. Praznik je započeo svetom liturgijom u prisustvu velikog broja vernika i građana,a sečenje kolača upriličeno je u samom hramu. Preobraženje Gospodnje jedan je od najvećih praznika pravoslavnog sveta. Obeležava trenutak prvog prikazivanja Hristove božanske prirode. Na praznik se u crkvama pravoslavlja osvećuje grožđe i deli narodu u znak zahvalnosti bogu na plodovima za ishranu.

U pravoslavnom svetu je poznato i kao letnje Bogojavljanje. Na današnji dan preobražava se list u gori, kamen u vodi. Lišće počinje da opada, a voda biva sve hladnija. Ovim danom se nekada završavala sezona kupanja. Dugo je u Sokobanji Preobraženje predstavljalo i odlazak gostiju ali su se te prilike produžetkom sezone promenile. Narod veruje da na ovaj dan ne treba spavati u toku dana jer će onome ko odspava cela godina biti dremljiva. Nije dobro ni plakati, kazuje narod, a ni ići u kafane da čovek ne bi postao raspikuća.

U Sokobanji je danas i vašar. Vašaruje se dva dana, 19. i 20. avgusta. Ove godine tradicionalni sokobanjski panađur svoje mesto pod suncem nebeskim našao je na prostoru nekadašnjeg preduzeća „Drina”, u narodu zvanom „Ciglana”, a u neposrednoj blizini autobuske stanice.

 

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.