Danas je Sveti Ilija – nemojte ga ljutiti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik. Po hrišćanskom učenju izveo je brojna čuda kojima im je pokazao veliku vlast Božiju, pa je, navodno zatvorio i nebo, pa kiša nije pala tri godine i šest meseci.

Narod veruje da se uzneo na nebo u ognjenim kolima koji su vukli ognjeviti konji i da se i dalje vozi, pa zato kad grmi smatraju da to tutnje njegova kola. Takođe, veruje se da je zaboravio na svoj dan i da sestru Ognjenu Mariju pita kad je njegov dan, ali da mu ona to ne kaže, da ne bi pucao munjama i svojim gromovima nanosio štetu.

Običaji nalažu da se na današnji dan u polju ništa ne radi kako se ne bi navukao gnev svetitelja, a smatra se da je današnji dan najsušniji i najtopliji, da je prepodne leto, a popodne zima, pa je u narodu poznata i izreka “Od Svetog Ilije, sunce sve milije”. Sveti Ilija je i praznik mnogih gradova i sela, koji na današnji dan organizuju sabore i vašare i, uz Svetog Nikolu, Svetog Đorđa i ostale, spada u najpoštovanije svetitelje kod Srba.

M.M.

 

Izvor: knjazevackahronika.rs

Foto: knjazevackahronika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *