Državna sekretarka Milovanović Minić posetila Knjaževac

Milka Milovanović Minić, državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju boravila je u radnoj poseti Knjaževcu. Tom prilikom, sastala se sa Milanom Đokićem, predsednikom opštine Knjaževac i njegovim saradnicima, a centralne teme razgovora bile su mere pronatalitetne politike koju sprovodi knjaževačka lokalna samouprava, resorno ministarstvo i Vlada Republike Srbije.

Mi se radujemo što imamo, pre svega, u Vladi ministarstvo koje se bavi ovom problematikom koje je za opštinu Knjaževac i za čitavu Srbiju jedno od strateški najvažnijih pitanja. Konačno, u državi imamo sagovornika na temu kako da poboljšamo situaciju sa natalitetom, kako da smanjimo negativne migracione procese, kako da poboljšamo te demografske trendove, i to je ono što je strateški za Srbiju najvažnije pitanje. Opština Knjaževac je u prethodnim decenijama vodila dosta brige o tome da zaustavimo negativne trendove prirodnog priraštaja, da smanjimo migracione procese, da sačuvamo naša sela, da zadržimo i vratimo mlade ljude u Knjaževac, da dovedemo i neke nove ljude iz drugih opština da žive na teritoriji knjaževačke opštine. U tome smo i uspevali i nismo uspevali. To su rezultati koji će se videti na duži vremenski period. Decenijama su se ljudi iz Knjaževca iseljavali, decenije će biti potrebne da se, ako krenemo da radimo pravilno i odmah, od danas, da se ti procesi zaustave i vrate na staro. Radujemo se tome što je i država prepoznala značaj ovog pitanja, što postoji ministarstvo koje, evo, kao što vidimo, je uvek na terenu, koje može da se upozna sa problemima u svakoj od opština u Srbiji i koje može da bude adekvatan, stručan i kompetentan sagovornik, da pruži i logističku i stratešku i stručnu podršku nama iz lokalnih samouprava na zaustavljanju ovih, definitivno najopasnijih trendova po narod i po državu, kazao je Milan Đokić.

Đokić je podsetio da se iz budžeta opštine porodicama pomaže izdvajanjima za nezaposlene majke, za lečenje steriliteta, regresiraju se brojni troškovi za decu od predškolskog uzrasta, preko stipendija za učenike do studentskih stipendija. Opština plaćan troškova ishrane, smaštaja u Domu učenika, lečenje dece, pripremnu nastavu, užinu, prevoz. Izgradnjom infrastruktire, puteva na seoskom području, pa i pomoći u otvaranju radnih mesta, jer se time poboljšava materijalni položaj svake porodice, dodao je predsednik opštine.

Državna sekretarka je mere koje sprovodi opština Knjaževac u cilju poboljšanja demografske slike ocenila kao primer dobre prakse. Ona je istakla i da je Vlada Srbije, osnivanjem resornog ministarstva, postavila dobre temelje za rešavanje problema demografije, a da rezultati zavise od dobre koordinacije lokalne samouprave, resornih ministarstava i zakonodavne vlasti. Aktuelno Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju priprema strateški dokument, a u tu svrhu državna sekretarka Milka Milovanović Minić obilazi opštine i gradove u Srbiji.

Moramo ohrabriti porodice da rađaju više dece, za demografski oporavak potrebno je da svaka porodica ima troje ili četvoro dece. Na terenu želimo da saznamo koji problemi muče pojedine lokalne samouprave, koje su specifičnosti, da saznamo primere dobre prakse. Kao Ministarstvo, to ćemo sažeti u jedan strateški dokument za koji se nadamo da će dobiti podršku države. Vrlo sam zadovoljna onim što sam čula odpredsednika Đokića, jer mi je predstavljen set raznovrsnih mera kojima opština Knjaževac pomaže porodice sa decom, posebno osobe sa invaliditetom.

Državna sekretarka je rekla da osim strateškog dokumenta Ministarstvo u međuvremenu privodi kraju pripreme izmena i dopuna nekoliko zakona, kao što je Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom i Porodični zakon:

Novine su da majke dece sa invaliditetom više neće morati da biraju između prava na zaradu i prava na tuđu negu i pomoć, već će porodica imati pravo na obe naknade. Takođe, pojačane su kaznene odredbe za poslodavce koji donose odluke na štetu porodilja ili porodica. Iz Porodičnog zakona izdvajam potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja dece.

Radnu posetu opštini Knjaževac Milovanivić Minić završila je obilaskom Centra za socijalni rad. Ona je u razgovoru sa v.d. direktorom Aleksandrom Stojanovićem i stručnim saradnicima razmatrala aktuelne teme u radu i funkcionisanju Centra i njegovih službi.

 

 

 

Izvor: knjazevackahronika.rs

Foto: knjazevackahronika.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *