Sokobanja potpisala Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti

Predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić danas je potpisao Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti. Opština Sokobanja je prihvatanjem ovog međunarodno važnog strateškog dokumenta pristupila grupi evropskih gradova i opština koji su rodnu politiku utemeljili u sve oblasti svog rada.

 

 

 

 

 

 

 

 

“ Danas je opština Sokobanja potpisala Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti koja proizilazi iz poglavlja 23 Pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Ono čime se naša lokalna samouprava i ranijih godina rukovodila, to je da je prisutna jednakost polova u samoj lokalnoj zajednici a i u samom funkcionisanju lokalne samouprave, što dokazuje i naš lokalni parlament u kome su od 25 odbornika 10 odbornice „− rekao je Nikolić nakon potpisivanja Povelje.

 

Potpisivanju Povelje prisustvovala je i Ivana Filipović, predsednica opštinske Komisije za rodnu ravnopravnost koja je istakla da se Sokobanja prihvatanjem ove Povelje kao lokalna samouprava obavezala da će koristiti sva svoja raspoloživa sredstva i resurse u obezbeđivanju jednakih prava polova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“ Rodna ravnopravnost pretpostavlja poštovanje načela osnovnih ljudskih prava i definiše se kao davanje jednakih mogućnosti muškarcima, ženama i drugim rodnim entiitetima u zajednici kako bi doprineli podjednakom društvenom, socijalnom i ekonomskom razvoju jedne zajednice i uživali jednaka prava u istoj. Iz ove povelje proističe i sledeća aktivnost a to je formiranje ženske odborničke mreže koje će se održati sutra „− rekla je Filipović.

 

 

 

Izvor: sokobanjepress.com

Foto: sokobanjepress.coom

Video: sokopres

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *