VUČIĆ RAZGOVARAO S PUTINOM: PRIJATELjSTVO SRBIJE I RUSIJE NIKO NE MOŽE DA SRUŠI

Prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši, a odnosi dveju zemalja su stabilni i idu uzlaznom linijom, konstatovano je tokom telefonskog razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Vučić je zahvalio na nepokolebljivoj ličnoj podršci predsednika Putina teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na aktivnoj podršci ruske države po pitanju Kosova i Metohije.

 

Foto: @buducnostsrbijeav

 

„Rusija razume naše napore da obezbedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis kao jedini način za rešavanje otvorenih pitanja„, rekao je predsednik Srbije.

On je zahvalio predsedniku Putinu za podršku u borbi protiv koronavirusa, a posebno za isporuku vakcine „sputnik V“, jer je doprinela tome da naša zemlja prednjači u vakcinaciji stanovništva.

Predsednik je zamolio ruskog kolegu da pomogne da što pre dobijemo dodatne količine ruske vakcine, kako bi što više građana Srbije u najskorijem periodu primilo pouzdanu zaštitu od koronavirusa„, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.

Vučić je naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine.

Prethodno je predsednik razgovarao sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo i zamolio je da što pre stignu i ostale naručene količine kineske vakcine.

Vučić: „Mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo su veće od iskorišćenih“

Dvojica državnika su, u dugom prijateljskom razgovoru, razmotrili čitav spektar tema koje pokrivaju oblasti bilateralne saradnje, kao i regionalne i međunarodne situacije.

Srpski predsednik izrazio je posebnu predsedniku na Putinovoj poruci koju je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pročitao u Hramu Svetog Save.

Srbija namerava da dalje razvija strateške odnose sa Rusijom, a mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo su veće od iskorišćenih“, naveo je Vučić.

On je, stoga, rekao da posebnu pažnju treba usmeriti na povećanje robne razmene, završetak tekućih i pokretanje novih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i dalje jačanje saradnje u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija, kao i vojno-tehničke saradnje.

Predsednik Putin je istakao značaj rada Međuvladine mešovite komisije za saradnju, dok je
srpski predsednik ukazao na važnost gasovoda Balkanski tok, koji doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije.

 

 

Izvor: RTS

Foto: @buducnostsrbijeav

 

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *