NEGOTINSKE PRIČE: NA MOKRANJČEVOM TRGU

Brojni umetnici, muzički pregaoci, muzikolozi, ljubitelji kompozicija i dela koje je stvorio Stevan Stojanović Mokranjac, svakog septembra pohode njegov rodni grad Negotin, želeći da svojim učešćem ili prisustvom daju svoj doprinos u negovanju sećanja na srpskog i jugoslovenskog kompozitora umetničke muzike.

Ozbiljan festival u Negotinu, koji mnogi sve češće nazivaju srpskim Salzburgom, po 57. put je okupio oko osam stotina učesnika svečanosti koja je obilovala brojnim horskim nastupima ali drugačijim  muzičkim, likovnim i pisanim izrazima. Ovogodišnje svečanosti pokazale su da je Mokranjčev trag itekako jak i posle više od veka od njegove smrti.

Taj trag prate i naši sagovornici koji su učestvovali na 57. Mokranjčevim dani, njegovi sugrađani što po rođenju, što po odluci da postanu deo negotinske zajednice. Udruženje “ArtIst” koje smo vam predstavili u jednoj od Negotinskih priča, ove godine je nastupilo u dnevnom festivalskom programu na otvorenom, koji se odvijao svakoga dana u 11 sati.

– Bila nam je izuzetna čast da nastupimo na Festivalu posvećenom našem najpoznatijem sugrađaninu, najznačajnijem srpskom kompozitoru. Ove godine, Magdalena i ja smo, bez trećeg člana našeg Udruženja Davida Surdanovića, priredile koncert i nadam se time dale svoj dopinos u očuvanju sećanja na Mokranjčevo stvaralaštvo. Inače, cilj delovanja našeg Udruženja je pre svega približavanje umetničke muzike širem auditorijumu, a program “Klasika u 11” na gradskom trgu u smislu dostupnosti svim građanima, podudara se sa našom tendencijom da umetnička muzika pronađe put i do slučajnih prolaznika, a sve u nameri da i njih zaintrigiramo.- rekla nam je predsednica Udruženja “ArtIst” Milja Videnović, profesorka Umetničke škole “Stevan Mokranjac”.

A da upravo ovi dnevni nastupi na otvorenom u centru grada, uz izložbu i festivalske zastave, daju posebnu čar Festivalu, potvrdili su nastupi svih učesnika programa “Klasika u 11”, koje su pored brojnih slučajnih prolaznika, festivalske publike pratili i učenici osnovnih i srednjih škola, kao i mališani iz Predškolske ustanove “Pčelica”.

A posetioci koncerata na otvorenom posebno su uživali u muzičkom ugođaju koji su priredili Vesna Garabatin na violončelu i Marko Miljković na klaviru.

– Zadovoljstvo je moje što sam i ove godine imala priliku da uveličam Mokranjčeve dane, jedan od najvećih kulturnih festivala u našoj zemlji, a za Negotin svakako najveći. Koncert „Klasika u 11“,je dugogodišnji tradicionalan događaj u okviru Mokranjčevih dana na kome na jedan manje formalan način, samim tim što je koncert na otvorenom a kada se gledaju tehnički uslovi mnogi zahtevniji, pruži publici, čak i onoj najmlađoj, kvalitetan muzički sadržaj. Zahvalna sam što sam deo te priče. Negotin je zaista u tom periodu veličanstven grad.- istakla je Garabantin.

Aleksandar Jovanović, koncertmajstor Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske oduševio je svojim pristupom i emotivnim muziciranjem koje su Negotinci nagradili brojnim aplauzima. Zbog nastupa pred svojim nekadašnjim sugrađanima i  nastupa na uvaženom festivalu ozbiljne muzike, ovaj Mokranjčev sledbenik koga su životni putevi odveli do Banja Luke, gde trenutno živi i radi, nije krio zadovoljstvo nastupom na negotinskoj muzičkoj sceni.

– Kada ovo kažem, mislim da govorim i u svoje i ime svojih kolega, da će ovo ostati u našem sećanju kao jedan od najlepših koncerata za vreme našeg postojanja. Mi smo zaista svesni veličine ove prilike da sviramo na ovakvom festivalu. Program je bio zaista raznovrstan, i čini mi se da je najveći uspeh za ljude na sceni kada uspeju da motivišu publiku tako da dišu zajedno. Prezahvalni smo za reakciju, prezahvalni smo za priliku i s obzirom da sam ja iz Negotina ovo je za mene bilo posebno veče.- poručio je sa osmehom na licu posle koncerta Aleksandar Jovanović.

I ovi mladi ljudi zaljubljenici u svoj posao i muziku, daju nam nadu da su i mlađe generacije svesne značaja kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, njegovog stvaralaštva i održavanja Festivala njemu u čast. Mokranjčevi sledbenici iz njegovog rodnog grada čvrsto koračaju i prate njegov muzički trag.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *