OTVOREN FESTIVAL „MOKRANJČEVI DANI“

U slavu i čast ocu srpske muzike, rodonačelniku horske muzike u Srbiji, muzičkom pedagogu i akademiku, u njegovom rodnom gradu Negotinu otvoreni su 56. Mokranjčevi dani.

Ceremonija svečanog otvaranja započela je podizanjem festivalske zastave, uz zvuke fanfara i polaganjem cveća na spomenik u dvorištu kompozitorove rodne kuće koje su položile delegacije lokalne samouprave, Doma kulture i Festivala, Umetničke škole „S. Mokranjac“, negotinskih dirigenata,Muzeja Krajine, KUD „Mokranjac“ iz Mokranja.

Pozdravnu reč uputio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin poželevši dobrodošlicu u Mokranjčev Negotin i na 56. „Mokranjčeve dane“.

„Negotin i Srbija danas slave u čast najznačajnijeg muzičkog stvaraoca, velikana Stevana Stojanovića Mokranjca, čoveka čije je stvaralaštvo proslavilo naš grad i ove prostore. Sveto mesto srpske muzike u narednim danima biće ispunjeno notama koje će posvećeno izvesti brojni zaljubljenici u horsku muziku, muzički stvaraoci i poštovaoci Mokranjčevog lika i dela. Živeći u globalnom selu koje nam je 21. vek doneo, sa svim svojim različitostima ali i svojevrsnim pretnjama originalnosti, tradicionalnim vrednostima i muzičkim korenima, preuzeli smo još veću odgovornost negovanja kulturnog nasleđa koje nam je Mokranjac ostavio. Ponosni svakog septembra u najmuzikalnijem dvorištu rodne kuće našeg velikana Stevana Stojanovića Mokranjca, sa posebnim pijetetom, uz zvuke čuvene Šeste rukoveti slavimo muziku, slavimo umetnost, slavimo Mokranjca, i pronosimo glas o njegovoj zaostavštini, zahvalni na prilici što smo deo Festivala „Mokranjčevi dani“. Želim da zahvalim Ministarstvu kulture i informisanja na kontinuiranoj podršci jednom od najstarijih Festivala u zemlji kao i podršci svim projektima koje smo u prethodnom periodu realizovali u oblasti savremenog stvaralaštva i očuvanja kulturnog nasleđa.“ poručio je Veličković.

Čast da otvori ovogodišnji festival posvećen srpskom kompozitoru Stveanu Stojanoviću Mokranjcu pripala je kopmpozitorki Aleksandri Vrebalov.

„ Svi mi ovde prisutni koji smo život posvetili Muzici i kojima je Mokranjac uzor, treba da se setimo ovih njegovih reči: “Ti ćeš i dalje, kao i do sada, raditi zato što osećaš da treba raditi – radićeš, jer misliš da treba da ostaviš za sobom vidnu stazu, kojom si išao – radićeš jer si ubeđen da svakom narodu – a koliko tek srpskom – valja poslenika, valja dela. Ti ćeš raditi bez obzira na to da li ti se trud materijalno nagrađuje ili ne. Nagrada za tvoj rad biće onako isto idealna, kao sto su i pobude za rad”…”Raduj se i tuži! Veseli se i plači! Smej se i ropći! Ali uvek radi, gledaj napred, a koji put se i osvrni, da vidiš koliko ih je koje si za sobom ostavio.“. Mi smo ti koji idemo iza njega – osnivamo festivale i ansamble, vodimo škole i horove, pišemo knjige i muziku, dokumentujemo i arhiviramo dostignuća duha, podučavamo buduće generacije, nastavljajući Mokranjčev put kako stvaranja tako i služenja za opšte dobro. Želim da na tom putu ne posustajemo, da nas u inspiraciji i vrednoći uvek vodi snažan duh, jer našoj sredini i celom svetu više nego ikada potrebni su poslenici i dela.“ Rekla jeu svojoj besedi Aleksandra Vrebalov.

56. Festival „Mokranjčevi dani“ otvorila je selektor svečanosti dr Sonja Marinković.

„Okupljeni smo da po 56. put sa radošću i uzbuđenjem očekujemo početak festivala posvećenog ocu srpske muzike, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu. Njegov rodni Negotin sa ljubavlju i ponosom i ove zlatne jeseni postaje naša prestonica kulture i umetnosti, mesto naših hodočašća na kojima preispitujemo ko smo i kuda idemo? Da li smo dostojni onog što nam je svojim darom i pregnućem ostavio Mokranjac? Da li hodimo stazama koje je on otkrio pokazujući sigurne puteve duhovnog uzdizanja i blagostanja? Jer Mokranjčev put beše trnovit i težak, ispunjen brojnim iskušenjima. Tim putem vodili su ga intuicija, vizija i znanje.U znak zahvalnosti za sve što je učinio, njegovi Negotinci i sav muzički svet naredne dane proglašavaju danima muzičkih svečanosti u kojima ćemo pokazati ko smo i šta je nastalo iz semena koje je Mokranjac davno posejao. Budimo dostojni našeg velikog učitelja. Pokazujući svoje umeće, slavimo njegovo pregnuće. Neka 56. Mokranjčeve dane ispune radost i uzbuđenje stvaralaštva i nek to odjekne širom Srbije.“ poručila je Marinković.

Svečano otvaranje festivala završeno je Šestom rukoveti koju su izveli članovi Hora „Mokranjac“ iz Beograda i negotinskih horova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *