ZAVRŠENI 57. MOKRANJČEVI DANI

57. festival posvećen najznačajnijem srpskom kompozitoru, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu završen je sinoć veličanstven koncertom Hora Radio Televizije Srbije pod dirigentskim vođstvom maestra Bojana Suđića. Izvođenje Mokranjčeve muzike komponovane za dane Velikog posta u vremenskom razmaku od 17 godina, publika je nagradila burnim aplauzom.
– Mokranjčeva muzika je veoma složena, ona je veoma zahtevna, a verovatno nema ni zahtevnije od ove muzike koju smo izabrali za ovogodišnju završnicu festivala. Najzahtevnija je za izvođenje, tehnički i muzički zato što ta vrsta smirenja, ta vrsta homogenosti i kontinuiteta zvuka koji se mora iznositi na jedan potpuno netelesni način jeste najveći izazov, pogotovu za jedan hor koji ne neguje samo i isključivo duhovnu muziku, već peva muziku od najranije renesanse pa do najsavremenijih kompozicija velikih  vokalnih instrumentalnih dela. To je jedan širok dijapazon zvuka i stilova koje svaki pevač mora da bude u prilici da pokaže. Prilagoditi se Mokranjčevom idealu i to pogotovu u jednom maloj i akustičnoj crkvi, sa ovolikim brojem značajnih kapitalnih glasova, a svaki je sposoban da sam ispuni i prepuni ovu crkvu, zamislite onda koliki je to rizik da se to radi sa 40 i više pevača.- izjavio je posle nastupa maestro Bojan Suđić.
Uz tradicionalu dodelu plaketa Mokranjčevih dana pokroviteljima festivala, na kraju svečanosti posvećenoj našem znamenitom sugrađaninu usledila je i završna reč selektora prof.dr Sonje Marinković.
FOTO: OPŠTINA NEGOTIN
– U svakom od nas podigli ste hram, hram koji ćemo nositi u duši, koji će biti mesto dobra, vere, ne samo u našeg Mokranjca, onog najvećeg među nama, kome smo posvetili sve ove dane i kome ćemo još mnogo leta posvećivati ono najbolje što umemo. Zato što većeg od Mokranjca, među nama nije bilo, pa verovatno neće ni biti. Živeli svi – poručila je Marinković.
Festival 57. po redu zatvorio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin zahvalivši se svima na podršci i doprinosu kako bi septembarski praznik muzike posvećen Stevanu Stojanoviću Mokranjcu uspešno protekao.
FOTO: OPŠTINA NEGOTIN
– Tokom proteklih sedam festivalskih dana, Negotin i Srbija pokazali su svoje poštovanje prema liku i delu znamenitog Negotinca, znamenitog Srbina, slavnog kompozitora nezaboravnih srpskih dela. Festival umetničke muzike, našu počasnicu Mokranjcu, realizovali smo uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i prijatelja svečanosti kojih će u budućnosti,imajući u vidu značaj održavanja, nadam biti još više. Bilo je lepo biti u Negotinu ovih dana. Naš zadatak je da se, u godinama koje slede, potrudimo da ispravimo ono što možda nije bilo dobro, a sjajne programe ponovimo, kao što je na primer bio večerašnji nastup naših prijatelja, Hora Radio televizije Srbije i maestra Bojana Suđića. Hvala Vam na večerašnjem veličanstvenom muzičkom doživljaju, hvala svim učesnicima ovogodišnjih svečanosti, Programskoj komisiji, organizatoru i vama dragi sugrađani – rekao je Veličković.
Greneralni pokrovitelji 57. Festivala Mokranjčevi dani bili su Ministarstvo kulture i Opština Negotin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *