MOKRANJČEVI DANI, JEDNI KONTINUIRANI OZBILJNI FESTIVAL U ZEMLJI

Povodom obeležavanja četiri decenije umetničkog rada flautista Ljubiša Jovanović je u saradnji sa pijanistom  Aleksandrom Serdarom četvrte festivalske večeri priredio vrhunsko muzičko veče. Program „Bah i njegovi savremenici za flautu i klavir“ koji su ova dva vrhunska umetnika izveli naišao je na topao prijem kod negotinske publike koja je Jovanovićev i Serdarov nastup ispratila ovacijama.

Ljubiša Jovanović je diplomirao i magistrirao u Beogradu u klasi prof. Miodraga Azanjca  a usavršavao se u klasi prof. Kristijana Lardea u Parizu i Orela Nikolea u Bazelu. Održao je više od hiljadu i po koncerata u 37 zemalja širom sveta i nastupao je sa najvećim flautistima današnjice dok se snimci sa njegovih nastupa nalaze se na više od 50 nosača zvuka.

-Prva reč koja mi pada na pamet je odgovornost. Odgovornost prema Mokranjčevom delu, imenu i svemu onome što ovaj Festival predstavlja. Ja ne znam koliko je naša javnost svesna ali ovo je izvan Beograda jedini kontinuirani, ozbiljni festival koji ima svoj dubok trag koji ga svake godine proširuje još više. Ta ljubav i ta odgvornost koja ja osećam prema Mokranjcu i njegovom delu se oslikava i na festival.  S druge strane velika je odgovornost i poštovanje kada svirate sa pijanistom ovog kova, kao što je Saša Serdar.- poručio je Jovanović Nakon koncerta.

Beograđanin Aleksandar Serdar, vrhunski pijanista školovao se u Novom Sadu, Sjedinjenim američkim državama i Italiji. Serdar je održao niz resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u skoro svim zemljama Evrope, u Severnoj Americi, Brazilu i Peruu, Maroku, Libanu, Izraelu, Tajldandu i Japanu.

-Za mene su Mokranjčevi dani impresivan festival koji je pored BEMUS-a jedan od njavažnijih festivala u našoj zemlji. Mokranjčevi dani uvek imaju posebnu atmosferu radi mesta gde se održavaju, publike, atmosfere i svakako ako smem da kažem najvažnijeg kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca koji je na svu sreću rođen u Negotinu. Publika je uvek divna, komunikacija  sa publikom je uvek posebna, ona je obostrana, kreće od vas dolazi do reakcije publike. Postoje određene atmosfere nas sve ponesu u nekom momentu  – izjavio je pijanista Aleksandar Serdar.
FOTO: DOM KULTURE STEVAN MOKRANJAC NEGOTIN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *