NEGOTINSKE PRIČE: ARTIST, MUZIKOM KROZ ŽIVOT

 

Program pod nazivom “Muzika Roma – inspiracija muzičkim velikanima kroz vekove” u galeriji Todorčetovog konaka u Negotinu bio je pravi letnji muzički događaj koji je uz tehničku podršku Muzeja Krajine priredilo Udruženje “ArtIst” iz Negotina. Ovo udruženje osnovali su profesori negotinske umetničke škole Milja Videnović, Magdalena Antić i David Surdanović u želji da daju svoj doprinos u unapređenju već sadržajne muzičke ponude Mokranjčevog grada.

– Negotinska publika rado posećuje koncerte, predstave, kao i prateće programe najznačajnijeg našeg  festivala umetničke muzike, o čemu svedoči tradicija duža od pola veka. Pokretačka ideja da se nas nekoliko muzičkih umetnika, zaposlenih u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“, okupi i oformi Udruženje „ArtIst“, sa namerom priređivanja umetničkih programa, a u cilju popularizacije umetničke muzike. – rekla nam je rukovodilac Udruženja Milja Videnović, profesorka klavira u negotinskoJ umetničkoj školi koja nosi ime proslavljenog kompozitora Stevana Mokranjca.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Koncert „Muzika Roma-inspiracija muzičkim velikanima kroz vekove“ je drugi u nizu koncerata u okviru projekta „Negotin-grad muzike“ koju Udruženje ArtIst organizuje uz podršku Opštine Negotin i Elixir fondacije. Veče ispunjeno delima Dvoržaka, Bizea, Biničkog, Čajkovskog i drugih poznatih autora u izvođenju dve sjajne umetnice sopranistkinje Magdalene Antić i pijanistkinje Milje Videnović publika je ocenila visOkom ocenom što je ujedno I potvrda kaliteta ali I želje publike da prisustvuje ovakvim I sličnim programima.

Milja Videnović, master akademske studije je završila u klasi profesorke Rite Kinke na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Milja je bila stipendista Fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta „Dositeja“, Ministarstva prosvete, kao i Opštine Negotin, kao i klavirski saradnik na Akademiji lepih umetnosti Beograd , odeljenje u Negotinu, pri klasi solo pevanja profesora Vojislava Spasića. Veoma je aktivna i u svojstvu klavirskog saradnika podržava Malu školu opere d’ Iva od njenog osnivanja 2013. godine, kao i Radionicu duvačkih instrumenata „Aerofonija“ koju organizuje Udruženje „Trubači Srbije“. Nastupala je širom Srbije, u Mađarskoj i Rumuniji, a od najzančajnijih nastupa izdvojićemo  Koncert sa Subotičkim kamernim orkestrom (dirigent Miroslav Stantić), nastup u Kolarčevoj zadužbini u okviru ciklusa „Kako slušamo muziku“, kao i nastup na 55. Mokranjčevim danima u okviru programa „Klasika u 11“ sa trubačima Anamarijom Danilović i Davidom Surdanovićem.

FOTO: MUZEJ KRAJINE NEGOTIN

Magdalena Antić, sopran, svoj muzički put počinje u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu. Maturirala je na pevačkom odseku u SMŠ „Mokranjac“ u Beogradu u klasi Ivane Dimitrijević Aranđelović, kao đak generacije. Diplomu osnovnih akademskih studija na katedri za solo pevanje  stičea je na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju u klasi Slavice Galić Petrovske a master akademske studije na katedri za solo pevanje završava na FMU u Beogradu u klasi Višnje Pavlović. Dodatno se obrazovala na majstorskim kursevima Davida Bižića (bariton), Ive Mrvoš (mecosopran), Ane Durlovske (sopran) Igora Durlovskog (bariton) i Snežane Savičić Sekulić (sopran). Od 2019.godine deo je i Operskog studija pri Narodnom pozorištu u Beogradu.  Godinu dana kasnije počinje da radi kao nastavnik solo pevanja, kamerne muzike i čitanja s lista u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu a već pet godina je  vredno radi sa najmlađim polaznicima Male škole opere d’Iva.

FOTO: MUZEJ KRAJINE NEGOTIN

– Naša potreba je, ujedno i obaveza, kao muzičkih pedagoga da edukujemo publiku i približimo joj klasičnu muziku. Trudimo se da odabir programa bude dopadljiv slušaocima, poznat od ranije, te tako i koncerti budu interesantniji. Drago  mi je što se za ovaj program tražila se stolica više što je dodatni podsticaj da nastavimo da priređujemo nove muzičke programe. Sledeći najavljujemo za septembar.- izjavila je Milja Videnović za naš portal.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: PRIVATNA ARHIVA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *