NEGOTINSKE PRIČE: DUNAV JE NAŠE MORE

Leto je godišnje doba koje nas mobiliše i motiviše da češće boravimo u prirodi i da spas od letnjih žega potražimo pored reka, jezera i mora. Prednost gradova i mesta koja se mogu pohvaliti blizinom velikih reka jesu manifestacije koje za cilj imaju promociju sportova na vodi i zabave na pesku.

Više od deceniju Turistička organizacija opštine Negotin na Kusjaku, desetak kilometara udaljenom od Negotina, u julu organizuje manifestaciju koja slavi najlepšu međunarodnu reku Dunav.  Druga po veličini evropskih reka, mnogo vekova je predstavljala prirodnu granicu Srbije i Austrougarskog carstva, i na taj način simbolično razdvajala Istok i Zapad. Reka Dunav, prolazi kroz deset zemalja, a ostaci sedam tvrđava i utvrđenja na njenoj obali u Srbiji, svedoče o burnoj i zanimljivoj prošlosti.  Na svom 588 kilometara dugom putovanju kroz Srbiju, Dunav otkriva veliki broj znamenitosti u vidu prirodnog blaga i kulturno – istorijskih spomenika. Međunarodna reka Dunav kroz opštinu Negotin prolazi u dužini od sedamdeset kilometara i njen značaj se ogleda u energetskom, privrednom i turističkom smislu.

Pozdravnu reč uputio je Dragiša Ivković, zamenik predsednika Skupštine opštine Negotin u ime pokrovitelja manifestacije Opštine Negotin: Reke nas spajaju i pružaju dosta mogućnosti, a tokom leta i dobru priliku za osveženjem koje nam je na visokim temperatutama itekako potrebno. Tradicionalno, današnje nedeljno druženje započeli su oni na kojima svet ostaje, najmlađi takmičenjem u pecanju. I nadam se da su uživali u tome. Dosta zanimljivih aktivnosti i zabave nam predstoji, uz riblju čorbu, vožnju katamaranom i dobru muziku. Manifestaciju Negotinsko leto 2023, u organizaciji naših institucija i udruženja i uz podršku lokalne samouprave, čini dosta zanimljivih programa i ja vas pozivam da budete aktivni i posećujete promocije, koncerte, radionice, skupove, izložbe i turističke lokalitete .

Ovogodišnja manifestacija “Dunav je moje more” okupila je brojne ljubitelje prirode, reke, ribolovce, pasionirane kuvare riblje čorbe, učesnike letnjeg sportskog kampa i ljude željne dobre muzike i aktivnosti na vodi. Dan je počeo takmičenjem u pecanju koje su ovdašnje udruženje ribolovaca “Timok” i negotinska turistička organizacija priredili za najmlađe.  U bacačkoj discipline olovom u metu učestvoavala su 22 takmičara. Prvo mesto je osvojio Milan Isaković, drugo Aleksa Gogović I treće Dejvid Barbojević. U discipline lova ribe udicom na plovak od 33 učesnika nagradjeni su u kategoriji pionira Aleksa Gogović, Dejvid Barboević I Milijan Jovanović a od pionirki Lara Veqković, Mila Popović I Sofija Grekulović. U discipline bacanje kugle na pet I sedam metara do 10 godina nagradjeni su Aleksa Gogović za prvo, Ognjen Popović za drugo I Lazar Boldić za treće mesto i Lara Veljković koja je osvojila prvo, Staša Živadinović i Mia Popović za drugo i treće mesto. U kategoriji od 11 do 14 godina, prvo mesto je osvojio Nikola Dimitrašković, drugo Milijan Jovanović I treće mesto Pavle Lazić.

Najveće interesovanje učesnici su pokazali za takmičenje u pripremanju riblje čorbe. Učestvovale su 23 ekipe čije kulinarsko umeće je ocenjivao žiri u sastavu: Staniša Kržanović Miročanac vitez gastronomije I vlaške kuhinje i prošlogodišnji predsednik žirija Kusjačkog kotlića, Dejan Jakovljević, sudija i Maja Martinović, kuvarica u restoranu nacionalne vlaške kuhinje “Miročanac”. Pobedu su ove godine izvojevala je ekipa “Nema predaje”, drugo mesto osvojila je ekipa “DDR” a treće “Portiklica 3”. Najmladji kuvar bio je Nikola Prvulović a najmladji šef Bogdan Đurić.

Zanimljivo je bilo pratiti i takmičenje u veslanju u kome su nagradjene ekipe: Mrkovci, Šarani i Gold Trayan. Za dobru muzičku atmosferu bili su zaduženi Žirado kavaljeri, Stefan Nikolić i Natalija Njegušić i Madicine band. a zanimljivo je bilo i druženje sa srednjovekovnom družinom “Pogani”.  Uz vesele note, besplatnu degustaciju riblje čorbe i vožnju katamaranom kao i tradicionalnu Kusjačku regatu od Mihajlovca do Kusjaka dan na Dunavu je prošao za čas.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *