NEGOTINSKE PRIČE: PRERAST ZAMNE

Negotinska Krajina okružena Deli Jovanom, Miročom i Dunavom bogata je prirodnim lepotama koje vam kada ih ugledate oduzimaju dah.  Nadaleko poznate Vratnjanske kapije u stopu  po lepoti prati i Prerast Zamne o kojoj se mnogo manje zna. I upravo ta stidljiva prirodna lepotica nas je uverila da vas pozovemo u posetu sela Plavne u opštini Negotin u čijoj blizini prolazi reka Zamna koja je napravila strmu klisuru i jedinstveni pejzaž. Reka Zamna je dugačka stotinu kilometara a dobro je znati da izvire na Deli Jovanu a uliva se u Dunav kod sela Mihajlovca.
Zamnin tunel  u steni koji zovemo prerast kroz koji teče ova reka krije deset pećina. Pećina je kažu nastala kraškom i hejskom erozijom koje su udružene sa vodom napravile reljefe. Prerast je napravila i mehanička erozija koja koju je oblikovala reka. . Stara rečna dolina Zamne nalazi se iznad pećine, a objašnjenje zašto je ona  iznad pećine može se pronaći upravo u poniranju; voda je ponirala te je nekadašnja dolina koja se nalazi iznad ostala suva, kažu stručnjaci. Obrušavanjem gornjeg dela nastala su dva otvora u pećini tj jame u svodu koje propuštaju svetlost u unutrašnjost.  Zanimljivo je da reka Zamna teče kroz prerast u dužini od 155 metara kroz kamene lukove koji krase početak i kraj prerasti.
Kanjon Zamne je prirodno stanište velikog broja životinjskih i biljnih vrsta sa očuvanom vegetacijom.  Na području kanjona reke Zamne evidentirano je 37 vrsta faune dnevnih leptira od kojih se dve vrste nalaze na evropskoj crvenoj listi: Parnassius mnemosyne i Lycaena dispar., kao i pet vrsta koje se na karpatskom prostoru smatraju ugroženim: Brenthis daphne, Lycaena dispar, Neptis sappho, Parnassius mnemosyne i Meleageria daphnis. Takođe, na ovom području utvrđeno je oko 60 vrsta ptica gnezdarica, od kojih se 20 nalazi na listi strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta. Faunu sisara kanjona reke Zamne čini ukupno 37 vrsta svrstanih u pet taksonomskih kategorija nivoa reda.
Kanjon reke Zamne sa prerastom – prirodnim mostom na ovoj reci je 5. Juna 2020. godine proglašen Spomenikom prirode  i treba ga obavezno obići.
Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *