NEGOTINSKE PRIČE: 30 GODINA OD OSNIVANJA NEGOTINSKE SREDNJE MUZIČKE ŠKOLE

Negotin, rodni grad proslavljenog najpoznatijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića brižno čuva kulturno nasleđe znamenitog sugrađanina koji je svojim delima obogatio srpsku muzičku baštinu. Svojim kompozicijama koje se izvode na svim meridijanima svoj rodni grad svrstao je na mapu najznačajnijih muzičkih gradova. Kompozitorova rodna kuća deo od prošle godine deo je asocijacije evropskih kompozitora.

Jedna od institucija koja s ponosom nosi Mokranjčevo ime i pruža kvalitetno i osnovno i srednje muzičko obrazovanje i temeljne muzičke veštine potrebne za uspešno bavljenje muzikom deci ne samo iz Negotina, već i gradova iz okruženja, je Muzička škola Stevan Mokranjac, u okviru koje već pune tri decenije radi i srednja muzička škola.

-Ime škole “Stevan Mokranjac“, nosi značajnu kulturnu težinu. Stevan Mokranjac je jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i muzičkih pedagoga, koji je ostavio dubok trag u srpskoj muzičkoj kulturi. Škola svojim radom čuva i promoviše njegovo nasleđe, organizuje brojne muzičke aktivnosti i događaje tokom godine, uključujući koncerte, javne časove, takmičenja i festivale. Mnogi naši učenici postigli su izvanredne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima, što svedoči o visokom nivou obrazovanja u školi. To pruža učenicima priliku da pokažu svoje muzičko umeće i steknu iskustvo nastupanja pred publikom. Ove školske godine na republičkim i međunarodnim takmičenjima širom Srbije i inostranstva pripale su nam 43 nagrade, od toga 20 prvih nagrada i jedan laureat iz solfeđa. Na festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije ekipno smo osvojili prvu nagradu.- istakla je Ksenija Gocić, direktorka škole.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Muzička škola“Stevan Mokranjac“ ima pozitivan uticaj na zajednicu u kojoj se nalazi. Kroz svoj rad, škola promoviše muziku i umetnost, podstiče interesovanje za muziku kod mladih ljudi i doprinosi kulturnom razvoju regiona. Samo ove školske godine u okviru 30 godina od osnivanja srednje muzičke škole održano je preko 15 koncerata, učestvovali su sadašnji i bivši učenici škole.

-Naša škola je mlada, puna talenata, dece koja su rođena za scenu i koja su uvek spremna da učestvuju u raznim događajima kojima predstavljaju i sebe i svoju školu, ali i svoj grad. Tako smo, u sklopu obeležavanja tridesetogodišnjice rada srednje muzičke škole, održali nekoliko koncerata: Dva Koncerta učenika škole, Dva koncerta bivših učenika, Tri Koncerta učenika osnovne i srednje škole, Humanitarni koncert učenika škole. Koncert povodom 10 godina pedagoškog rada profesorke Vladice Perković, Koncert profesora, održana je i promocija školskog lista. Veče horske muzike koncert u Crkvi hrama “Svete Trojice“.- dodala je Gocićeva.

Najviše pažnje svakako je privuklo izvođenje opere za decu „Crvenkapa“ autora Petra Jovanovića, nekadašnjeg prof. naše škole. Opera je izvedena u dva termina, sa dve postavke, u prepunoj sali Doma Kulture i zaista je izazvala oduševljenje publike. Još jedan odličan klavirski koncert Aljoše Molčanova bivšeg profesora klavira naše škole koji je došao iz Kotora naišao je na oduševljenje prisutnih. U školi je početkom aprila održano i prvo pijanističko takmičenje „Mokranjac“ na kome se učestvovalo 90 učenika iz Srbije i Rumunije.

„Od svog osnivanja naša škola neprestano raste i razvija se. Vremenom se proširivao broj odseka, te danas naši učenici imaju mogućnosti da se školuju na odsecima klavira, violine, gitare, harmonike, trube, klarineta, solo pevanja, violončela i flaute. Naša škola u ovoj školskoj godini broji 262 učenika, u srednjoj je 38-oro učenika, vršimo upis na dva odseka muzički saradnik i muzički izvoćač. Srednju muzičku školu u proseku upiše 15 učenika godišnje, što znači da je za ovih 30 godina rada, istu završilo više od 400 učenika. Većina njih upiše Muzičku akademiju ili neki drugi fakultet. Neki od njih i dalje uspešno plovi muzičkim vodama u inostranstvu-u Austriji, Nemačkoj, Rumuniji. Slobodno možemo da kažemo da je naša muzička škola iznedrila veliki broj Mokranjčevih sledbenika. Verovatno da je taj broj veći ali nemamo tačne podatke. Od učesnika na jubileju kao bivši učenici učestvovali su : Katarina Pešić, Uglješa Todorović, Stanoje Jovanović, Dragan Danesković, Oliver Benić, Vladica Perković, Magdalena Antić Nena Đurić, Predrag Tasić, Predrag Ristić, Mladen Milojković, Marina Milojković, Todić Lazar, Miloš Pančić, Tatjana Žikić i mnogi sadašnji i bivši profesori naše muzičke škole. – izjavila je direktorka Ksenija Gocić.

Mnogi od nekadašnjih učenika Srednje muzičke škole danas rade kao profesori u negotinskoj školi što je dodatna potvrda kvalitetnog rada institucije koja ide u korak sa vremenom, postiže izuzetne rezultate, sa mladim i kompetentnim nastavnim kadarom voljnim da napreduje i prenosi svoje znanje na mlade talentovane naraštaje.

 

FOTO: MUZIČKA ŠKOLA STEVAN MOKRANJAC NEGOTIN

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *