NEGOTINSKE PRIČE: LEPOTE VRATNJANSKIH KAPIJA

Istočna Srbija obiluje prirodnim lepotama često sakrivenih turističkih bisera a u opštini Negotin jedna od najpoznatijih turističkih destinacija jesu Vratnjaske prerasti koje je Vlada Republike Srbije 2014. godine proglasila spomenikom prirode druge kategorije. Lepotu Vratnjanskih kapija upotpunjuju i srednjovekovni Manastir Vratna, kao i istoimeno lovište sa velikim stadom muflona i krdom jelena lopatara.

Kanjon reke Vratne, desne pritoke Dunava, poznat je po tri najviša prirodna kamena mosta u Evropi koja podsećaju na vrata. Reka Vratna izvire na Velikom Grebenu i ima dužinu toka od 26 km, na nekoliko mesta ponire i ponovo izbija na površinu. Na kraju njenog kanjona u gornjem delu toka, nalazi se Manastir Vratna koji potiče iz XIV veka. Manastir je okružen visokim stenama koje zaklanjaju pogled na manastir a dobio je ime po čuvenim Vratnjanskim kapijama. ao osnivač, pominje se u predanju Sveti Nikodim Tismanski – Nikodim Grčić, rođak i duhovnik Svetog kneza Lazara. Crkva u manastiru Vratna posvećena je Vaznesenju Gospodnjem. Pripada tipu jednobrodnih hramova, sa apsidom na istoku i zvonikom na zapadnoj strani, dimenzija 16h7,5 metara. Fasada crkve je obojena u belu boju koja je nedavno ukrašena kamenom coklom. Zasvedena je poluobličastim svodom i prekrivena dvoslivnim krovom, dok je krov zvonika na četiri vode.
Prva kapija nosi ime Veliki prerast , druga Mali prerast , a treca Suvi prerast. Prva kamena prerast udaljena je oko 200 metara od srednjovekovnog manastira, a prvi detaljan opis ovog područja ostavio je Austrijanac Feliks Kanic, čuveni balkanolog i veliki prijatelj srpskog naroda ali i geograf Vladimir Karić (1887) a potom i rodonačelnik savremene srpske geografije Jovan Cvijić (1885). Mali prerast dugačak je 15 a širok 30 metara dok visina njegovog otvora iznosi 34 metara a dubina svoda deset metara.

Veliki prerast, ili druga Vratnjanska kapja, ima dužinu 45 metara, širinu 23, visinu 26 i dubinu svoda 30 metara, a Suvi prerast ili treća kapija koja je najnepristupačnija ima dužinu od 34 metra, širinu 15, visinu 20 i dubinu svoda deset metara.
Živopisna lepota Vratnjanskog kompleksa nalazi se na tridesetak kilometara od Negotina zbog svoje veličanstvene lepote i retkosti, posećuje sve veći broj turista prilikom obilaska Negotinske Krajine.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *