IZLOŽBA O DŽINGIS KANU OTVORENA DO KRAJA JULA

Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta, naziv je izložbe otvorene sinoć u Muzeju Hajduk Veljka i prvi je program koji će u okviru manifestacije Negotinskog leto 2022, organizovati Muzej Krajine.

Na otvaranju izložbe govorili su Tatjana Panić, član Opštinskog veća za kulturu, informisanje i turizam opštine Negotin, Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine i autorka izložbe, Tijana Sićević koja se prisutnima obratila putem video poziva.

„Obično kažu da umetnik pronalazi temu ali ovoga puta je tema pronašla mene. Ono što me je oduševilo kod mongolskog naroda i kulture je snaga duha i nekako sam ja to povezala sa snagom duha koju u sebi nosi srpski narod. Mislim da je savremeno društvo negde to nekako izgubilo i treba to opet da probudimo. U toj snazi duha treba da živimo. Tako sam krenula da istražujemo mongolsku kulturu, neiscrpnu zanimljivu riznicu dešavanja i istorijskih podataka.“ istakla je autorka izložbe.

Postavka se sastoji od tri jedinstvena kostima i skica koje su nastale proučavanjem mongolske kulture,koje čine paralelu između tradicionalnog života mongolskog naroda koji se prožima od raznih plemena, formiranja države Mongolije, njenog razvoja i onoga što ona danas predstavlja u savremenom društvu. Paralela je prikazana kroz kostim upotrebom tradicionalnih i savremenih materijala.

Izložba kostima i skica biće otvorena do kraja jula.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *