ENERGIČAN I UPEČATLJIV NASTUP ANSAMBLA METAMORFOZIS

Umešnost, energičnost, jedinstvenost i predanost obeležili su sinoćnji nastup Ansambla Metamotfozis iz Beograda na 57. Mokranjčevim danima. Nekoliko godina nakon poslednjeg uspešnog koncerta u Negotinu, umetnički rukovodilac ansambla i violista Saša Mirković istakao je da je srećan što je nastupao na Mokranjčevom festivalu, u kako je naglasio srpskom Salzburgu.

– Srećan sam da posle pet godina nastupamo na festivalu, pre svega sa srpskom muzikom i domaćim autorima. Mislim da je to neophodno, pre svega dužnost nas izvođača da prezentujemo u čitavoj Srbiji i na svim našim festivalima. Izuzetno je važno da negujemo naše i da se trudimo da imamo stalni kontakt sa našim kompozitorima. Kada kažem našim, mislim i na kompozitore iz bivših jugoslovensih republika, pa smo večeras imali prilike da čujemo delo Žarka Mirkovića i to premijerno. Moram da kažem da je to bio izazov za nas jer smo u jako kratkom vremenskom periodu morali da ga pripremimo ali mislim da to publika nije osetila i mislim da se u skladu sa kompletnim programom lepo uklopilo i publici dopalo – istakao je Mirković, posle više nego zahtevnog i energičnog nastupa.

Beogradski kamerni ansambl „Metamorfozis“ osnovan je 2005. godine na inicijativu violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića i našeg najboljeg violiste. Od svog nastanka ansambl je bio posvećen izvođenju novih kompozicija, world music, ali i dobro poznatih dela zapadno-evropske muzičke tradicije u drugačijem ruhu i savremenim aranžmanima.

Negotinska publika je imala tu priliku da sinoć uživa u njihovoj nadahnutoj interpretaciji novijih dela srpskih i kompozitora iz regiona i premijernom izvođenju „Slika samoće“ Žarka Mirkovića kao i kompoziciji Pillars Ivana Markovića koji im je pomogao svirajući na klaviru. Treba istaći i nastup Draška Adžića koji je tri songa iz predstave Romeo i Julija otpevao iz publike.

– Ono što jeste Festival „Mokranjčevi dani“ u Negotinu, ja sam to već nekoliko puta rekao, to je naš Salzburg i to ne smemo ni u jednom trenutku da zaboravimo. Moramo u svakom trenutku biti svesni toga da imamo i mi šta da pokažemo i prikažemo i to treba čuvati.- zaključuje Saša Mirković, umetnički direktor ansambla koji nastupa u najpoznatijim koncertnim salama širom sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *