USPEŠNO TREĆE FESTIVALSKO VEČE

 

Večernji programi trećeg festivalskog dana uspešno su relizovani uz odličnu ocenu negotinske publike koja je ispratila koncert Mešovitog hora Muzičke škole Josif Marinković iz Vršca i Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Pred negotinskom publikom prvi put je izvedena „Liturgija Jovana Zlatoustog“ Karela Napravnjikova koji je diplomirao kompoziciju na Praškom konzervatorijumu a u Vršcu dirigovao Vršačkom srpskom crkvenom pevačkom društvu, radio kao nastavnik klavira a zatim i kao profesor u gimnaziji. Kao dirigent radio je i sa subotičkim horom. Bavio s komponovanjem dela za orkestar i klavir a autor je i više muzičkih udžbenika. Liturgiju Svetog Jovana Zlatoustog, komponovao je 1913. godine a objavljeno je 1927. godine.

Mešoviti hor Muzičke škoe iz Vršca je formiran prošle godine i čine ga sadašnji i bivši učenici i zaposleni. Horom je dirigovala Tatjana Gerdec Mrđa a kao solisti nastupili su Ljubomir Popović tenor i Darko Manić, bas.

U sali Doma kulture sinoć je nastupio Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i svojim izvođenjem popularne kompozicija i muzike iz filmova oduševili posetioce koji su svojim burnim aplauzima nagrađeni i sa dva bisa od kojih je jedan bio lep poklon ovog orkestra, Šesta rukovet u aranžmanu ovog orkestra.

Publika je uživala u marševima Alda Smailovića, Josifa Šlezingera i Franje Pokornog, muzici iz filmova „Nacionalna klasa“, „Povratak otpisanih“ „Balkan ekspres“, „Džems Bond“, „Kum“ kao i hitovima od Džemsa Brauna, Bajage do „jeremije“ i „ Merakli čočeka“.

Koncertmajstor Aleksandar Jovanović, koji je započeo svoje muzičko školovanje u Negotinu, pored toga što je nadahnuto izveo naslovnu kompoziciju iz filma „Kum“, ostvario je i emotivnu interakciju sa publikom koju su činili i njegovi prijatelji, školski drugovi i poznanici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *