ZAVRŠENO OVOGODIŠNJE ISKOPAVANJE NA ŠARKAMENU

I ove godine zahvaljujući projektu „Vrelo-Šarkamen, arheološka istraživanja, promocija, prezentacija“ Arheološki institut Beograd u saradnji sa Muzejom Krajina, sproveli su iskopavanja na ovom važnom arheološkom lokalitetu.

Radovi su izvršeni na južnom delu zapadnog bedema carske palate, sa akcentom na unutrašnju stranu bedema, saznajemo u negotinskom muzeju. I više su nego zadovoljni rezultatima,koji se odnose na otkrivanje ulaza u jugozapadnu kulu, koja je pretpostavlja se najočuvanija i najmonumentalnija.

-Dobro je što arheološka iskopavanja prate i konzervatorski radovi koji će nam dati približnu sliku kako je utvrđenje izgledalo i zaštiti arheloški lokalitet. Želeo bih da istaknem i odličnu saradnju sa Arheološkim institutom iz Beograda i Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Nišu. Ono što je važno je i uređenje infrastrukture što će uticati na turističku valorizaciju kompleksa.- istakao je Ivica Trajković, direktor negotinskog muzeja.

Ovogodišnje arheološko iskopavanje sproveo je stručni tim predvođen dr Sofijom Petković koja već duži niz godina radi na lokalitetu „Vrelo“ u Šarkamenu. Kampanja arheoloških iskopavanja u Šarkamenu sprovodi se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

FOTO: MUZEJ KRAJINE NEGOTIN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *