NEGOTINSKE PRIČE: MUZIKOM OBOJILI LETNJE AVGUSTOVSKE VEČERI

Program “Negotinskog leta 2023” u avgustu su ove godine svojim instančanim izborom i priređivanjem tri koncerta profesori Umetničke škole “Stevan Mokranjac” iz Negotina koja ove godine obeležava vredan jubilej, tri decenije od osnivanja, privukli su veliku pažnu Negotinaca.

Veče italijanskog evergrina u muzičkom paviljonu uz nastupe profesora Danila Perkovića, Marka Miljkovića, zatim Miloša Pančića, Lazara Todić na saksofonu, gitariste Miloš Kračunović svojim glasom na divan način obojile su Vladica Perković, Magdalena Antić, Vanja Stanković i Tanja Žikić.

-Ovaj koncert je organizovan povodom 30 godina postojanja Srednje muzičke škole. Odlučila sam se za evergrin jer je ta vrsta muzike ona po kojoj je Italija najpoznatija. Pesme koje sam birala su u proseku stare oko 40 godina, Volare čak blizu 70, ali se i dalje pevaju i prepoznaju među svim generacijama.- rekla nam je Ivana Ćirić, diplomirani profesor italijanskog jezika i književnosti  koja kao profesor u negotinskoj muzičkoj školi radi od 2008. godine.

Na istom mestu lepo muzičko putovanje kroz minula vremena izvođenjem popularnih melodija i lakih nota za sva vremena od grupe Pro arte, Meri Cetinić do Džo Kokera i Tom Džonsa, priredili su Vladica i Danilo Perković, Stefan Nikolić i Miloš Pančić.

-Kada mogu da se usklade zadovoljstvo i posao, onda je to dobitna kombinacija. Svirati sa ljudima koji su vaši prijatelji, sa kojima se skoro svakodnevno vidjate, i svirati ljudima koji su vaši rodjaci, poznanici i sugradjani, zaista prija duši i motiviše za nove projekte. Čast mi je bila ako smo uspeli da jedno letnje veče ulepšamo, da se prisetimo starih hitova, i prodjemo kroz vremeplov domaćih i stranih evergrina.- izjavila je za naš portal Vladica Perković,

Serijal muzičkih programa iz radionice negotinske muzičke škole završili su sjajnim koncertom koji je obilovao filmskim i klasičnim kompozicijama, u izvođenju violončelistkinje Vesne Garabantin i pijaniste Marka Miljkovića. Sinoćnja kiša nije pokvarila uživanje negotinske publike u muzici iz filmova  “Kum 2“ –  iz 1974. godine,  „Bioskop Paradizo“ iz 1988. godine i filma „Pijanista“ iz 2002. godine. U programu pod nazivom „Veče filmske i klasične muzike“  duo Garabatin – Miljković  u holu negotinskog Doma kultue izveo je i kompozicije Mendelsona, Elgara, Šostakoviča i dr.

-Ideja ovog kamernog dua bila je da ovim koncertom podseti negotinsku publiku na određena filmska ostvarenja(poneka i zaboravljena),edukuje mladež o najpoznatijim kompozicijama klasične muzike,ali i upozna publiku sa nekim manje poznatim ali ništa manje značajnim delima. Numere su pažljivo odabrane i prilagođene violončelu i klaviru,a zanimljivo je da je samo jedna kompozicija originalno pisana za te instrumente, što predstavlja poseban izazov za izvođače koji treba da zamene bogat orkestarski instrumentarijum. Ovaj mlad sastav, zasnovan na prijateljstvu i zajedničkim idejama, po drugi put se predstavio stanovništvu grada Negotina.- istakla je profesorka Vesna Garabatin.

Dobra energija, mladost i prijateljstvo koji krase saradnju i nastupe ovih divnih muzičara, kvalitet je koji se prepoznaje i koji će u narednim godinama sigurno doneti još neke lepe muzičke programe, na radost ljubitelja dobre i probrane muzike.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *