NEGOTINSKE PRIČE: MOKRANJČEVA RODNA KUĆA

Najposećeniji objekat koji prilikom posete Negotinu turisti obavezno obiđu jeste rodna kuća Stevana Stojanovića Mokranjca. Jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora rođen je u kući koja se nalazi u Dositejevoj ulici na Svetog Stefana, 9. januara daleke 1856.godine.
Prvi podaci o Mokranjčevoj kući pojavljuju se u maju 1934. godine. Bila je to potpuno oronula kuća u samom centru grada, skromnije veličine tradicionalne balkanske varoške stambene kuće i  restaurisana je šezdesetih godina prošlog veka.  Ispred kuće u dvorištu se nalazi bronzana skulptura Stevana Mokranjca, rad Nebojše Mitrića iz 1980. godine koju natkriljuje čuveno badem drvo opevano u Šestoj rukoveti, nezvaničnoj himni Negotina.
-Rodna kuća kompozitora Stevana Mokranjca je neprocenjivo kulturno i turističko blago naše opštine. Nezaobilazna je tačka svih poseta Negotinu. Posetioci će možba preskočiti neki drugi objekat muzeja, crkvu ili neku znamenitost u okolini, ali Mokranjčevu kuću neće. Negotinci su se dostojno odužili svom velikanu pretvaranjem rodne kuće u muzej, podizanjem brojnih spomenika, organizacijom festivala, tradicijom muzičkog školovanja i pevanja, a zaposleni u Muzeju Krajine trude se da kuću prezentuju na najlepši mogući način.- rekao nam je Ivica Trajković, direktor negotinskog muzeja u čijem sastavu se pored upravne zgrade i Muzeja Hajduk Veljka nalazi i Mokranjčeva kuća.
U prizemlju kuće podrumske prostorije preuređene su u galerijski prostor a muzejska postavka na spratu, raspoređena je u četiri prostorije koje su međusobno povezane. Sa velikog trema ulazi se u najveću prostoriju u kući na čijim zidovima se nalaze panoi na kojima je predstavljena kraća biografija istaknutog kompozitora. U istoj prostoriji prikazana je Mokranjčeva radna soba sa originalnim nameštajem i ličnim predmetima, radnim stolom, sa srebrnom mastionicom i perom, stolicom sa naslonom, stočićem sa priborom za pušenje, klavirom, koji je pripadao prvoj Srpskoj muzičkoj školi, drvenom rezbarenom stolicom koju je izradila Marija Mokranjac, lirom, svetionikom i porodičnim portretima Stevana i Marije Mokranjac, koje je naslikao čuveni slikar Uroš Predić. U drugom delu kuće se nalazi odžaklija ili ognjište, mesto odakle se kuća grejala i koje je služilo za pripremanje hrane. U sledećoj prostoriji koja predstavlja trpezariju posetioci od autentičnih predmeta mogu da vide ikonu Sv. Nikole iz 19. veka – rad Uroša Predića, srebrno kandilo, mesingani samovar koji je Mokranjac doneo iz Rusije, jednu komodu u duborezu i sat.
-Iako je  muzejska postavka  po prirodi statična, trudimo se da unesemo neke novine, tako da je u skorije vreme prostor depoa preuređen u galeriju, otvorena je spomen soba naučnika Momčila Mokranjca, sina našeg kompozitora, a ni proces digitalizacije nije zaobišao ovaj naš dragulj.- dodao je Trajković.
Jednu od srpskih dragocenosti i stubova našeg muzičkog nasleđa svakodnevno obilazi veliki broj posetioca. Često je mesto zbivanja lepih i zanimljivih muzičkih i književnih događaja a  svečano otvaranje festivala posvećenog znamenitom Negotincu i najpoznatijem spskom kompozitoru, horovođi i muzičkom pedagogu Stevanu Stojanoviću Mokranjcu odvija se upravo u dvorištu njegove rodne kuće.
-Posetioci Mokranjčeve kuće su brojni, više ne postoji sezona poseta, već obilaske beležimo tokom cele godine. Dominantne su đačke ekskurzije, ali beležimo i veliki broj individualnih poseta iz drugih krajeva Srbije i iz inostranstva. Posetioci vole da čuju pre svega Mokranjčevu muziku, ali i mnoge zanimljivosti iz plodnog stvaralačkog, kao i privatnog života kompozitora. Posebno su znatiželjni učenici muzičkih škola, koje neretko i zasviraju na Mokranjčevom klaviru.- rekao je direktor Ivica Trajković.
Mokranjčeva rodna kuća uvrštena je u Asocijaciju kuća i muzeja evropskih kompozitora čime se ovaj kompleks na istoku Srbije našao u društvu kuća evropskih velikana muzičkog stvaralaštva Betovena, Mocarta, Bramsa i drugih velikih evropskih kompozitora.
Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *