NEGOTINSKE PRIČE: SVILENOVA PRIČA
Mnogo je različitih priča ispričano o centru vasione kako svoje selo Rajac nazivaju seljani a mnogi su lako prihvatili ovaj naziv zbog jedinstvenosti ovog dela istočne Srbije očarani atmosferom kamenog kompleksa vinskih podruma koji su zadržali svoju autentičnost i lepotu. 21. vek je i u ovaj deo zemlje doneo neke nove vetrove ali i ljude koji su privučeni čarolijom kraja, njenim specifičnim potencijalima ali i ljubavi prema vinu rešili da se okušaju u nimalo lakom poslu, spravljanju nektara sa oznakom Negotinska Krajina.
Naša ekipa je šetajući i razgledajući pivnice u Rajcu slučajno naišla na dve, vidi se skoro uređene pivnice koje vam pružaju utisak da su moderna vremena ipak zakucala i na vrata rajačkih pivnica.
-U Rajac sam došao zbog proizvodnje vina. A zašto sam došao baš ovde? Iz razloga zato što smatram da se u ovom delu proizvodi najbolje vino, mogu slobodno reći i na Balkanu.- kaže naš sagovornik neobičnog imena, Svilen Jovonić iz Osanice.
Našu pažnju je privukla činjenica da je Svilen koji je iz sela Osanice u opštini Žagubica, rešio da se okuša baš u vinarskom poslu.
-Do dolaska u Rajac nisam se bavio prozvodnjom vina, ali sam veliki ljubitelj vina. Radio sam u ovom kraju s obzirom da sam se bavio prevozom po Srbiji. Kao ljubitelj vina i kao vlasnik restorana u inostranstvu, odlučio sam da krenem sa ovim poslom i na taj način vinom iz ovog kraja snabdevam i naš restoran u Beču. Probaćemo, videćemo kako će biti- kaže Svilen uz opasku da je uz angažovanje enologa rešio da vino spravlja na pravi način, kako i ovaj posao zahteva.
Svilen Jovonić i njegova supruga Vesna Brndušić u Rajac su došli pre desetak godina a vinarskim poslom počeli su da se bave pre pet. Za to vreme uredili su pivnicu, degustacionu salu koja će uskoro biti u funkciji i podrum u kome se na savremen način čuva vino koje spravljaju. Zbog proizvodnje vina kupili su i kuću u samom Rajcu.
-Ovo je idelalan kraj za proizvodnju vina. Teroar je poseban, pogotovu za proizvodnju crvenih vina. Najbolji je rekao bih na Balkanu, meri sa nekim delom francuske Burgundije. Šteta je što ovde ponestaje radne snage ali trudimo se i idemo dalje. Mi nismo veliki već mali proizvođači vina. Možemo da proizvedemo do 10.000 litara godišnje, a da ispoštujemo formu da bude domaće vino. Sve preko toga je već industrija i mi za to nemamo kapacitete.- istakao je Jovonić.
Zbog nedostatka vremena da gaje svoje, odlučili su grožđe nabavljaju od vinogradara iz kraja. U njihovom podrumu, u modernim vinskim buradima i kanistrima nalaze se četiri vrste vina koje Podrum Jovonić proizvodi.
-Mi kupujemo grožđe od seljaka, tako smo odlučili da radimo jer vremenski ne možemo drugačije da se uklopimo. Proizvodimo četiri vrste vina: kaberne sovinjon u bariku pet godina, šardone barikiran, autohtonu sortu tamjaniku, a sada je na putu jedna kupaža od tri vrste vina koja će se zvati Kladenac. Reč je o belom vino, perfektnom vinu koje će uskoro biti u prodaji. –ističe Jovonić.
Uz uređenu degustacionu salu pripremili su i smeštajni deo sa tri kreveta i kupatilom, kako bi neko od gostiju, ukoliko želi, mogao i da prespava u pivnici čime su, kako kaže zaokružili ceo proces.
-Bavićemo se i seoskim turizmom u skromnijoj varijanti i nadamo se da će, uz sredjivanje kompleksa pivnica biti obezbeđeni svi potrebni uslovi koji trenutno nedostaju.- zaključuje naš sagovornik.
Svilenova supruga, Vesna Brndušić, njegova je moralna podrška, podržava supruga u kako nam je rekla, jako zanimljivom poduhvatu. Vesna je knjigovođa i voli vino, a u Rajac dolazi kada je to potrebno.
-Rajački deo je jako zanimljivo područje, nešto specifično.Kada sam ovde došla prvi put, imala sam osećaj kao da sam u srednjem veku, kao da sam se vratila u prošlost. Pivnice pružaju taj osećaj da je ovde vreme stalo, nema žurbe i naravno da je drugačiji utisak kada ima turista, ali kada je tiho i mirno, kada ostanete sami pogotovu uveče, to je jedinstven osećaj. – dodala je na kraju našeg razgovora Vesna i poslužila nas kvalitetnim sirom i njihovim crvenim vinom.
Raduje činjenica da se i ljudi koji nisu iz ovog kraja odlučuju da kupe pivnicu, bave se zahtevnih vinarskim poslom i seoskim turizmom, što će biti mnogo jednostavnije sa realizacijom projekta #EU za kulturno nasleđe i turizam koji u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije, sprovodi GIZ a finansira Evropska unija. Komasacija u timočkom delu opštine Negotin koju lokalna samouprava sprovodi uz podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva omogućiće da krupnije posede vinogradima pokriju neki novi ljudi i time iskoriste potencijale ovog kraja koji je poznat po više nego kvalitetnom vinu.
Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.