NEGOTINSKE PRIČE: U VINU JE ISTINA

Ne kaže se bez razloga da je tradicija uzgajanja grožđa i spravljanja vina na prostoru Negotinske Krajine veoma duga, s obzirom da su vinovu lozu ovde doneli Rimljani. I kako su klimatski uslovi, fuzija kvaliteta zemlje, sunčanih dana i refleksija Dunava i Timoka, učinili ovaj deo Srbije kao stvoren za razvoj vinogradarstva i vinarstva, vinova loza se itekako primila i uzgaja se i buja u najlepšem mogućem smislu. I upravo je to i pogodovalo nastajanju veoma kvalitetnog vina i brojnim vinskim pričama koje ga prate.

21. vek je, kao i u drugim oblastima poljoprivrede, doneo novine i unapredio tehnologiju spravljanja vina ali bez obzira na nove tendencije u timočkom delu opštine Negotin opstaje i tradicionalni način  spravljanja božanskog pića. Put nas je, u vreme festivala posvećenom vinu, naneo u Rajac i Rajačke pivnice. Seoce je oživelo kao i kompleks pivnica koje su sa radošću ispunili brojni turisti iz raznih krajeva naše zemlje.

Željka Perića, meštani Rajca i okoline, Negotinci ali i ljubitelji televizije odavno znaju. Ovaj simpatični vinar svoju karijeru na televiziji počeo je učešćem u emisiji „ Domaćine, oženi me“, nastavio brojnim pojavljivanjima, a naša ekipa bila je svedok kako s lakoćom I ljubavlju, pored nas, daje intervjue i drugim novinarskim ekipama koje privlači čuveni rajački kraj. Ono što je nama bilo zanimljivo jeste njegova ljubav prema vinarstvu I posvećenost ovom porodičnom poslu koji je nasledio od dede. Nije želeo da napusti svoj kraj i prekine tradiciju svoje porodice.

-Ja sam šesta generacija u porodici vinara. Drago mi je što nisam otišao negde u beli svet i što sam nastavio da je bavim  ovim poslom. Mogu da kažem da mi odlično ide, ne spektakularno  ali u stabilnoj uzlaznoj putanji. Raduje me što se vinarstvo poslednjih decenija uzdiže, što je usko povezano sa kvalitetom vina jer nijedna ozbiljna vinarija ne ide na kvantitet jer to nije  pravi put, po meni. Ja se trudim i da smanjim kvantitet da bih dobio bolje vino.- kaže Perić.

Pimnica Perić je sagrađena daleke  1887. godine, u vreme kada su francuski vinogradi bili uništeni filokserom, a negotinska vina smatrana jednim od najboljih u Evropi, i bila prisutna na mnogim dvorovima i kraljevskim trpezama. Podrum za čuvanje vina je ukopan u zemlju 150 cm a zidovi su debeli 70 cm što je važno za čuvanje  i negovanje vina uu nepromenjenu temperaturiu i leti, i zimi.

U pimnici Perić u Rajcu posle više decenijske pauze, poslednjih devet godina proizvodi se Bagrina,autohtona sorta koja se uzgaja samo u Negotinskoj Krajini a koja je poslednjih nekoliko godina zahvaljujući jednoj  TV seriji postala veoma tražena. Od autohonih sorti grožđa ističe crnu tamjaniku i začinjak ali i druge sorte traminac, belu tamjaniku, game, prokupac i začinjak u kupaži, kaberne sovinjon.

Na pitanje koje su mu je vino omiljeno iskustveno kaže:  Leti više belo, crveno zimi. Zavisi naravno i od hrane kao i od dužine degistacije. Belo je za duže staze za razliku od crvenog vina.

Nove tendencije uticale su da, pored tradicionalnog podruma ispunjenog kvalitetnim vinom i terase za ručavanje i degustaciju, Željko svoj biznis proširi i smeštajnim kapacitetima u apartmanima koji dobro dođu nakon obilaska kompleksa pivnica i degistacije kvalitetnog rajačkog vina.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *