NEGOTINSKE PRIČE: MEDONOSNA KRAJINA

Istočna Srbija sa svojim geografskim položajem poseduje izuzetne potencijale za poljoprivredu a posebno je to izraženo kod pčelarstva. Od negotinske ravnice do brdskog dela krajine zastupljene su ratarske kulture, voćarsko-vinogradarske kulture, kao i dobar deo livada u stočarskim krajevima što sve pozitivno utiče na prinose meda. Migracije stanovništva iz ovih krajeva su uslovile napuštanje jednog dela zemljoradničke proizvodnje što je ostavilo dosta prostora za povećanje broja pčelara, kao i za  povećanje broja košnica jer je zagađenje bilo svedeno na minimum. Dodatni plus predstavljaju i  bagremove, lipove i hrastove šume, kao i livade, što u kombinaciji sa ratarskim kulturama kao što su suncokret i uljana repica, daju neiscrpni izvor paše i održavaju košnice u odličnoj kondiciji tokom cele godine.

– Ekspanzija pčelarstva je počela pre dvadesetak godina kada su Ministarstvo poljoprivrede i lokalna samouprava Negotin prepoznali potencijal pčelarstva i kvalitet pčelinjih proizvoda i krenuli sa subvencionisanjem pčelarske opreme, a kasnije je Ministarstvo poljoprivrede uvelo i subvencionisanje po košnici što je dodatno motivisalo poljoprivrednike a posebno mlade da krenu u pčelarske vode.- izjavio je za naš portal Dragan Radosavljević, član Opštinskog veća opštine Negotin zadužen za poljoprivredu.

Društvo pčelara Hajduk Veljko Negotin, jedno je od najstarijih društava pčelara u Srbiji. Postoji preko sto godina a prema novootkrivenim podacima iz Istorijskog arhiva Negotin, verovatno je nešto o starije od sto dvadeset godina.

Međutim, ono što karakteriše jedno udruženje jesu njegovi članovi. Trenutno je oko 150 aktivnih koji poseduju preko 15 hiljada košnica što ovo udruženje svrstava u prvih pet društava u Srbiji po broju članova i u sam vrh po broju košnica koje se može pohvaliti I da je jedno od “mlađih” udruženja po godinama članova.

– Društvo pčelara Hajduk Veljko Negotin u toku cele godine aktivno radi. Ta aktivnost se ogleda u sprovođenju predavanja, radionica, ekskurzija, pomoći mlađim kolegama kao i organizovanju pčelarskog sajma koji se već tradicionalno održava svake godine u maju mesecu u okviru majskih svečanosti pod nazivom “Sajam meda i vina”. 2016 godine organizovana je i “Mala škola pčelarstva” u kojoj je bilo obučeno 10-ak mladih polaznika i uz pomoć lokalne samouprave Negotin kao pokrovitelja bilo dato po dve košnice sa pčelama.- dodaje Radosavljević.

Iz više nego dobre saradnje između lokalne samouprave Negotin, Poljoprivredne savetodavne službe Negotin i Društva pčelara “Hajduk Veljko” proistekao je i predlog Poljoprivredne  savetodavne službe da Opština Negotin podsticajima obuhvati i sređivanje prostorija za vrcanje i pakovanje meda gde je sredstva dobilo pedesetak pčelarskih gazdinstava.

– Ciljevi za budućnost su zaštita geografskog porekla meda Negotinske krajine, kako bi pčelari našeg kraja bili prepoznatljivi na tržištu, kako domaćem tako i stranom, a on garantuje i kvalitet meda. Takođe, u planu je i formiranje oglednog pčelinjaka na kome će se obučavati pčelari i vršiti radionice. – zaključio je Dragan Radosavljević, diplomirani inženjer za poljoprivredu  zaposlen u Poljoprivrednoj savetodavnoj službi u Negotinu ali i jedan od pčelara koji predano radi na podizanju kvaliteta negotinskog meda.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *