NEGOTINSKE PRIČE: VODOPAD NA MOKRANJSKIM STENAMA

Ukoliko se zaputite u Rogljevo i Rajac i pivnice u ovim selima iz Negotina, preporučujemo vam da obavezno svratite i do sela Mokranja, odakle potiče čuveni kompozitor Stevan Stojanović Mokranjac. Na samo dva kilometra od puta i skertanja kod zgrade seoskog vodovoda nalaze se stene sa kojih Sikolska reka silazeći u malo jezero pravi prelep vodopad. Ovaj vodopad smešten na stenovitom uzvišenju krajnjih istočnih obronaka planine Deli Jovan, na kraju kanjona Sikolske reke. okružuje netaknuta priroda i udaljen je od Negotina samo desetak kilometara.

Mali vodopad i jezerce do kojih vodi pošljunčani put oduzeće vam dah i uživaćete u tišini koju remeti samo šum vode koji će blagotvorno delovati na vaša čula. Inače, jezero je kao stvoreno za osveženje u vrelim letnjim danima a kao kupalište koriste ga Mokranjci i po koji turista. Na Mokranjskim stenama postoje zidine od opeke i kamena, za koje stanovništvo veruje da su iz doba Rimljana. Kažu da je na tom mestu u vreme Rimljana most spajao dve stene što potvrđuju i predmeti iz tog vremena koje su pronašli arheolozi. Sondažna ispitivanja pre četdesetak godina istraživanja otkrila su stražarsku kulu i zidove nekoliko objekata ali i kameni bedem širine oko dva metra od kamena.Pretpostavlja se da se ispod mokranjskih stena nalazi i Hajdučka pećina ali ona do sadanije istražena.

U poslednje vreme, posebno u vreme pandemije korona virusa, ovo mesto je postalo nezaobilazni deo turističkog obilaska svih onih koji žele da istraže prirodne lepote na istoku naše zemlje. A Mokranjci, ponosni na turističku atrakciju u blizini svog sela, sa zadovoljstvom pomažu turistima u obilasku stena i kao mnogo puta do sada dobijaju samo reči hvale kada je njihova gostoljubivost u pitanju.

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *