EMOCIJA ZA SLIKU

Naša sugrađanka Anita Gavrilović, članica Udruženja likovnih umetnika „Luna” iz Niša i Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili” Požarevac,  priredila je u negotinskom Domu kulture samostalnu izložbu pod nazivom “Sagorevanje”. Izložba slika konceptualnog prikaza emocija koje ova neobična umetnica nesebično prenosi na slikarska platna, privukla je pažnju publike grada koja intenzivno prati lokalne umetnike I njihov rad.

Foto: Milan Vojinović

Anita Gavrilović smatra da najuzvišeniji stepen umetnosti čine još dve srodne nauke: filozofija i psihologija koje se po njenom mišljenju dopunjuju.

“Da bi umetnost dostigla svoj vrhunac nju moraju da grade kako filozofsko bavljenje strukturom dela,tako i tumačenje sa psihološkog aspekta umetničkog dela pa i samog umetnika.  Ne mogu se tačno setiti u kom je momentu nastala ideja spojiti psihologiju i slikarstvo.Čini mi se čak da je na to najviše uticala jedna bitna životna faza preispitivanja odnosa prema sebi, ljudima i životu, koja je rekla bih, možda i karakteristična za moje godine. Jako dugo slikam, uz to puno čitam kritike, eseje, teoretičare umetnosti, a psihologija me je sama po sebi oduvek zanimala. Što se mojih ranijih radova tiče, osim solidne tehnike i dopadljive estetike, nisam pronalazila mnogo toga dubljeg i značajnijeg u njima.Uvek sam osećala da nedostaje nesto uzvišenije, smislenije. Opisala bih to kao neki pritisak.” kaže umetnica.

Foto: Privatna arhiva

Priznaje da su na njen rad veliki uticaj imala predavanja čuvenog teoretičara umetnosti prof. Miška Šuvakovića koja su iz temelja izmenila i proširila njeno shvatanja same umetnosti.

“Počela sam analitički da se bavim umetnošću, da kombinujem tehnike i medije, shvativši da sredstvo izražavanja odlazi u drugi plan, da sve mora imati dublji smisao, da se zapravo u ovoj fazi tehničke zrelosti moram vise pozabaviti idejom koncepta. Nakon završene obuke neuropsihoanalize na Institutu za filozofiju i interdisciplinarne studije u Novom Sadu, odlučila sam da stečeno primenim u praksi, kroz slike.” dodala je umetnica.
Foto: Privatna arhiva

Anita je od malih nogu pokazala veliko interesovanje i talenat za umetnost, što I ne čudi, imajući u vidu da se slikarstvom bavio I njen otac Slavomir. Na umetničkoj sceni Srbije aktivna je desetak godina, tačnije od 2012. godine kada je kao polaznik Likovne škole Doma kulture izlagala u okviru prve kolektivne izložbe u svom rodnom gradu. Pohađala je i Umetničku školu u Nišu, pod mentorstvom profesora Vladimira Miloševića. Posebnu pažnju javnosti privukla je ciklusom „Metamorfoza” iz 2020. godine ali I najnovijim opusom “Sagorevanje” koji predstavlja vizuelni prikaz raznih duhovnih I emocionalnih stanja.

“Svaka slika ponaosob iz ovog opusa izražava jednu emociju.Da bih sama mogla naslikati emociju,trebalo je poistovetiti svoje stanje uma sa njome, eventualno izazvati situaciju iz koje bi proizašla adekvatna emocija. Slika bi nastala trenutno, spontano,bez mogucnosti dorade,nastavka i sl. Uhvatiti momenat.” ističe autorka izložbe.
Foto: Milan Vojinović
Anita Gavrilović prikazom „ Sagorevanje“ želi da posmatrača dovede do samoispitivanja,suočavanja sa potisnutim emocijama koje nekada mogu I da nanesu štetu. Svojim umetničkim izrazom želi da naglasi  koliko je važno da se emocije izražavaju  glasno, sebi i drugima, uz poruku “Čuvajmo jedni druge”.
Samostalna izložba Anite Gavrilović „Sagorevanje“ obuhvata 18 radova i zainteresovani  je mogu pogledati u Galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” do sredine decembra

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *