FOTOGRAFIJA KAO DOKUMENT I UMETNOST

Veče posvećeno fotografijama privuklo je pažnju naših sugrađana koji su ispunili promotivnu salu negotinske biblioteke. Milorad Drča, umetnički fotograf predstavio je deo decenijskog stvaralaštva kroz šest celina – energetika, ljudi, majstori, neobični efekti, priroda i ptice. Drča je, za predstavljanje svog rada tokom karijere duge 42 godine i ljubavi prema fotografiji, izabrao 200 od preko tri hiljade fotografija.

Foto: Narodna biblioteka Dositej Novaković

Drča je prvenstveno fotograf energetike, ali se bavi gotovo sa svim temama koje mu dođu pred objektiv. Autor je koji izbegava kopiranje i traga za sopstvenim stilom fotografskog izražavanja.

„ Ne volim kopiranje već negujem sopstveni stil fotografskog izražavanja. Za dobru fotografiju potrebna je i vrhunska tehnika, dobra priprema pred odlazak na teren, poznavanje objekata. Snimajući energetske objekte po Srbiji pored dokumentarnosti nastojim je da fotografijama dodam i tu umetničku dimenziju.“ izjavio je Milorad Drča.

Autor vešto koristi jutarnje scene impresionističke izlaska sunca, reflekse objekata u vodi, neobične uglove snimanja. Sa puno emocija i dubokog razumevanja prema ljudskoj patnji Drča pokazuje na seriji fotografija „Moj komšija Anđel“ koga je snimio na hiljade puta u njegovoj trošnoj kući u komšiluku. Vidno je da je priroda ono ga što najviše opušta, kako u opusu u kojima je zastupljena voda, sa fotografijama vodopada na Mokranjskim stenama, Blederiji, slapovima Krke tako i i fotografišući Đavolju varoš.

Fotografije: Milorad Drča

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *