DANAS MLADI SUTRA LIDERI – FESTIVAL „MOKRANJČEVI DANI“ ČUVAR ZAOSTAVŠTINE STEVANA STOJANOVIĆA MOKRANJCA

U Negotinu je koncertom Akademskog hora „hora „Collegium musicum“ pod nazivom „Tragovi iz sazvežđa Regula“ sinoć završen 56. Festival Mokranjčevi dani. Ovogodišnje svečanosti koje u čast kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca organizuje negotinski Dom kulture, uz generalne pokrovotelje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opštinu Negotin, prijatelje, sponzore i medijske partnere, opravadao je svoju ulogu čuvara zaostavštine Stevana Mokranjca.

-Imali smo simfoniju osećanja, ljubavi, sećanja, na one naše najvrednije, mnoge koje smo izgubili tokom ovih strašnih godina. Ovo su trenuci ispunjeni emocijom. Svi koji smo poznavali Darinku Matić Marović imali smo suzu u oku, ali ovo su trenuci i radosti zato što videti Kolegijum ovako živ, videti njeno delo živo, pa nema bolje utehe koju možemo da dočekamo. Ovim koncertom slavimo život, slavimo naša sećanja na one koje ne smemo zaboravitim Stevana Mokranjca. Koliko je tu bilo tragova Stevana Mokranjac, koliko divnih rukoveti koje su zvučale njegovim tragom. I ovo jeste naš zavet da ćemo na tom putu koji je za nas Moranjac utro, istrajno kročiti, hodati, trčati juriti u susret novim radostima i novoj sreći.- izjavila je na svečanoj ceremoniji zatvaranja Festivala selektor, dr Sonja Marinković.

56. Mokranjčeve dane zatvorio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin:

– Posle reči selektora festivala gospođe Marinković meni ostaje da se zahvalim svima na učešću i doprinosu u organizaciji svečanosti. Prethodnih nedelju dana jeste naša zahvalnica velikom Mokranjcu koji je proslavio naš grad, Srbiju i srpsku muziku. Zajedničkim snagama potrudićemo se da sledeći festival, njemu u čast, bude još bolji!

Na kraju svečanosti organizator je dodelio plakete i počasnice pokroviteljima, prijateljima, sponzorima, medijskim partnerima i institucijama koje su pomogle organizaciju ovogodišnjih dana posvećenih Stevanu Mokranjcu.

 

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *