OPŠTINSKO VEĆE UVELO MERE ŠTEDNJE ENERGIJE

Opštinsko veće opštine Negotin je na jučerašnjoj sednici donelo naredbu u cilju realizacije plana štednje odnosno smanjenja potrošnje električne i toplotne energije u Opštinskoj upravi opštine Negotin, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština Negotin i osnovnim i srednjim školama, u vidu sledećih mera:

-Otkazivanje svih večernjih treninga sportskih ekipa koji se održavaju u sportskim halama i školskim salama posle 19 časova, dok se za treninge u periodu do 19 časova može koristiti samo 50% instalirane rasvete.

Ovo ograničenje ne važi jedino za zvanične utakmice timova.

Nalaže se da se u ovim objektima, tamo gde to nije učinjeno, obične živine sijalice zamene LED rasvetom.

 

-Rukovodioci Opštinske uprave opštine Negotin, rukovodioci Odeljenja, direktori javnih preduzeća i ustanova, direktori osnovnih i srednjih škola, dužni su da do 19.09.2022. godine uvedu sledeće mere štednje:

-stave van funkcije sve klima uređaje;

-strogo zabrane korišćenje grejalica i drugih grejnih tela koja koriste električnu energiju, tamo gde postoje drugi vidovi grejanja (centralno grejanje i sl.);

-prilagode radni prostor i hodnike tako da se korišćenje električne energije svede na najnižu moguću meru;

-da se nakon završetka radnog vremena svo osvetljenje i svi električni uređaji moraju gasiti, osim minimalno neophodnog osvetljenja i uređaja koji po prirodi posla moraju biti stalno uključeni (računarski serveri, računari i oprema koja vrši zapis video nadzora i sl.);

-ne koristiti osvetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti, ne postavljati tamne zavese i predmete koji zaklanjaju prirodnu svetlost od prozora, danju ne spuštati roletne, radne stolove postaviti tako da zaposleni mogu da koriste dnevnu svetlost, isključivati osvetljenje kada u prostoriji niko ne boravi.

Nalaže se navedenim subjektima da izvrše zamenu običnih živinih sijalica LED rasvetom.

 

– Nalaže se ograničenje rada dekorativne rasvete na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, bilborda i svetlećih reklama i novogodišnjeg osvetljenja na najviše 4 sata dnevno.

– Isključiti javnu rasvetu na otvorenim sportskim igralištima.

Ovo ograničenje ne važi jedino za zvanične utakmice timova.

-O merama iz ove naredbe biće obavešteni svi zaposleni u Opštinskoj upravi opštine Negotin, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština Negotin i osnovnim i srednjim školama, na koje se mere odnose.

– O merama štednje električne i toplotne energije iz ove naredbe i o potrebi štednje energije na teritoriji opštine Negotin biće obavešteni građani putem zvanične internet stranice opštine Negotin i putem medija.

 

– Primena ovih mera određuje se za perod od 01.09.2022. godine do 31.03.2023. godine.

– Kao odgovorna lica za poštovanje naredbe određuju se načelnik opštinske uprave opštine Negotin, rukovodioci Odeljenja, direktori javnih preduzeća i ustanova, kao i direktori osnovnih i srednjih škola.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.